Robot Yatırımları

Endüstriye Yönelik Tüm Çözümleri Bir Araya Getirdi

Fanuc Türkiye; CNC kontrol ünitelerinden robotlara, CNC makinelerinden Endüstri 4.0 yazılımlarına kadar sahip olduğu geniş ürün yelpazesini yeni showroomunda bir araya getirerek ilk defa Open House etkinliği düzenledi. Endüstriyel çözümler sunan uygulamalarını 300 konuğun beğenisine sunduklarını söyleyen Fanuc Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit, özellikle çok satan modellerde 2 – 4 hafta termin sürelerini yakaladıklarına dikkat çekti. 

Fanuc'un dünya ve Türkiye'deki yapılanmasını anlatır mısınız? 

Fanuc kurucusu Dr. Seiuemon Inaba'nın sayısal kontrol (NC) konseptine öncülük ettiği şirketimiz, 1956 yılındaki kuruluşundan itibaren dünya çapındaki imalat devriminin en ön sırasında yerini almıştır. Daima otomasyonun sınırlarını genişletmeye, üretkenliği artırmaya ve maliyetleri düşürmeye çalışan FANUC; 60 yıldan bu yana yenilikçi teknoloji üreten firma kimliğini başarıyla sürdürmektedir.

Fanuc, 107 ülkede 261 lokal ofisi ile müşterilerine hizmet vermektedir. Dünya genelinde kurulu 22,5 milyon ürüne ve 6 binden fazla çalışana (çalışanların 3/1’i genç ve yenilikçi mühendislerden oluşmaktadır) sahiptir. Satışı gerçekleşen 3,7 milyon CNC kontrolü ve 500 bin robotuyla fabrika otomasyonu alanında dünyanın lider imalatçılarından biridir.

Fanuc'un Türkiye pazarına girişi 1995 senesinde gerçekleşmiştir. Bu dönemde Türkiye pazarındaki NC kontrollü makine kullanıcılarına daha hızlı servis desteği vermek amacıyla 2 kişilik çekirdek bir yapı kurulmuştur. 2012 yılına kadar Fanuc çatısı altında 2 ayrı bölüm olarak hizmet veren Fanuc FA ve Fanuc RO bölümlerinin tek çatı altında birleşmesiyle yapı oldukça dinamik hale gelmiştir ve Fanuc bugün Türkiye pazarına 50’nin üzerinde çalışanıyla hizmet vermektedir. İstanbul merkez ofisimize ek olarak; Ankara, Bursa ve İzmir’de lokal satış ve servis mühendislerimiz bulunmaktadır.

2017 yılı sizler için nasıl geçti? 2018 yılındaki planlarınızı ve gündeminizi paylaşır mısınız? 

2017 yılı Fanuc Türkiye’nin satış adetleri ve ciro anlamında rekor kırdığı bir yıl oldu. Fabrika Otomasyonu (CNC, Motion Control ve Lazer Sistemleri), Robot ve Robomachine (Dik işleme, Tel Erezton ve Plastik Enjeksiyon makinaları) alanlarında hedeflerimizin oldukça üzerine çıkma başarısını gösterdik. 

Satışlarımızı hızlı bir şekilde arttırmak güzel olsa da satıştan daha önemli olan noktanın, satılan ürüne ve sisteme kaliteli hizmet vermek olduğunun bilincindeyiz. Bu noktada Satış sonrası servis ve teknik ekibimizi yüzde 40 oranında (son 2 yılda) büyüttük ve 2017 Mart ayında yeni merkez binamıza taşındık. 2018 yılında ana gündemimiz ve önceliğimiz mevcut büyüme hedefler doğrultusunda sürdürmek olacaktır.

FANUC dünyanın en güçlü, en çok bilinen robot üreticilerinin başında geliyor.  100'den fazla robot çeşidi ile hangi endüstriyel uygulamalara yoğunlaşıyorsunuz? 

Fanuc, şu ana kadar 500 bin adetin üzerinde robot satışına sahip olan tek üreticidir. Geçtiğimiz seneye kadar ayda 7 bin adet olan robot üretim kapasitemiz; Global pazarın ihtiyacı doğrultusunda yapılan yeni fabrika yatırımları ile birlikte ayda 11 bin adede çıkmıştır. Talebin her geçen gün katlanarak arttığı endüstriyel robot pazarında, termin süreleri oldukça önem kazanmıştır. Şu anda Fanuc Türkiye olarak çok satan modellerimiz de 2-4 hafta termin sürelerini yakalamış bulunmaktayız.

Robot yelpazesinin oldukça geniş olması Fanuc'un birçok farklı uygulama ve sektöre hitap etmesine ve her bir sektör özelinde ciddi bir bilgi birikimine sahip olmasına olanak vermektedir. Ana uygulama alanları olarak, Kaynak, Yükleme Boşaltma, Taşıma, Boya uygulamalarını gösterebiliriz.

Türkiye'de satışlar daha çok hangi uygulamalarda/robot çeşitlerinde yoğunluk kazanıyor? 

Üretimde, hem makinaların zaman kaybını minimuma indirecek şekilde beslemek hem de operasyonlar arası akışı sürdürülebilir kılmak adına endüstride ağırlıklı olarak parça taşıma/transfer ve makina yükleme/boşaltma uygulamalarında robot yoğun olarak kullanılmakta ve ivmeli olarak bu yoğunluk artmaktadır. Taşıma uygulamalarını; robot kullanımında yaklaşık yüzde 40’lık bir pazar payına sahip otomotiv ana sanayii ve yan kuruluşlarının ihtiyaçları doğrultusunda robotlu ark ve spot kaynak uygulamaları takip etmektedir.

Bu bağlamda taşıma uygulamalarında genelde yaklaşık 10kg-150kg taşıma kapasite aralığında robotlar tercih edilirken gerektiği durumlarda uygulama özelinde Fanuc olarak 2300 kg taşıma kapasitelerine kadar müşterilerimize çözüm oluşturabilmekteyiz. 

Satış öncesi, satış ve satış sonrası ne tür teknik hizmet&destekler sunuyorsunuz? 

Satış öncesi, teknik destek ekibimiz ile müşterilerimizin talep ettiği uygulamaları Roboguide simülasyon yazılımı ile simüle ediyor ve ürünleri yıllardır beraber çalışmakta olduğumuz entegratörlerimiz aracılığı ile entegre edebiliyoruz. Müşterilerimizi Fanuc ürünleri ile buluşturduktan sonra ürünlerimizin her zaman tam kapasite ile sürekli çalışması hedef alınmaktadır.

Müşterilerimizin ‘Service First’ vizyonu ile profesyonel Fanuc Türkiye servis ekibi tarafından satış sonrası ihtiyaçları desteklenmektedir. Fanuc Türkiye ekibinde Robot, CNC ve Fanuc makine grubu (Roboshot, Robodrill, Robocut) için uzman bir servis kadrosu bulunmaktadır. Ankara ve İzmir bölgelerinde yerleşik servis mühendisi ile olası servis taleplerine çok daha hızlı cevap vermekteyiz. Çok güçlü yedek parça stoğumuz ile gelen taleplere yüzde 95 oranında kendi stoğumuzdan cevap verebilir durumdayız. 

Türkiye’de kurulu olan Fanuc robotların ‘periyodik önleyici bakımları’ Fanuc Türkiye servis mühendisleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Fanuc CNC makinelerinin ‘CNC check-up’ hizmeti sunulmaktadır. Fanuc Akademi ile Robot & CNC eğitimleri, teorik ve uygulamalı olarak Fanuc Türkiye eğitim binasında her ay düzenli olarak verilmektedir. Robot eğitimleri kapsamında Operatör, Temel Seviye, İleri Seviye, Ark ve Punta Kaynak, IR-Vision, Elektrik Bakım ve Arıza Bulma eğitimleri başlıca verilen eğitimlerdir. Müşterilerin talebi doğrultusunda eğitim hücrelerini müşteri fabrikasına götürerek sahada da eğitimler düzenlenebilmektedir. CNC Temel Seviye ve Elektrik Bakım ve Arıza Bulma eğitimleri de düzenli olarak verilmektedir. Müşterilerimizin Fanuc ürünlerini kullanım düzeyini ve bilgi düzeylerini arttırmayı hedeflemekteyiz.

Bu hizmetlere ek olarak arızalı ürünlerini tamir ettirmek isteyen müşterilerimize Avrupa merkez ofisimizde bulunan “Tamir Merkezi” üzerinden profesyonel tamir hizmetini sunmaktayız. Aslında biz bu hizmeti tamir değil yenileme olarak adlandırmaktayız. Bu hizmeti verdiğimiz müşterilerimize 1 yıl garanti sunmaktayız. Aynı şekilde servis mühendislerimiz tarafından takılan her Fanuc yedek parçasına da 1 yıl garanti vermekteyiz. Bu bizim hizmet kalitemize ve Fanuc ürünlerine olan güvenimizin bir göstergesidir.

Bu kapsamda bu ay gerçekleştirdiğiniz Open House etkinliği ve içeriği hakkında bilgi verir misiniz? 

Fanuc Türkiye olarak bütün ürünlerimizi (CNC kontrol üniteleri, Robot, CNC makineler, Endüstri 4.0 yazılımları) gösterebildiğimiz yeni showroomumuzda hazırladığımız, her biri endüstriyel çözümler sunan uygulamalarımızı değerli müşterilerimizle ve beraber yol aldığımız partnerlerimizle paylaştık. İlk defa düzenlediğimiz Open House etkinliğimizi 3-4 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirdik ve yaklaşık 300 konuğumuzu ağırladık. 

Genelde bu tarz etkinliklerde katılımcılara ürünlerin nasıl çalıştığı sergilenir ve gösterilir. Gerçekleştirdiğimiz etkinliği katılımcılar açısından daha verimli kılmak ve onların vizyonunu genişletmek adına; ürünlerle birlikte kullanılan birçok farklı teknolojiyi de uygulama olarak gösterdik. Makine grubumuz ve Robotlarımız üzerinde hazırlanan demo uygulamalarla birlikte düzenlenen toplam 10 seminer ile gelen misafirlerimize son teknolojilerimizle ilgili sunumlar gerçekleştirdik. Bu sunumları Fanuc Türkiye ile birlikte Robot ve Makina alanında partnerlik yaptığımız firmalar ile gerçekleştirdik. Dolayısıyla üretici ve uygulayıcıları bir arada görmek müşterilerimiz tarafından da çok olumlu karşılandı.

CNC Makine ve Robot sektöründen birçok önemli misafirimizi bu etkinlik çerçevesinde bir araya getirme, sektörün genel sorunlarını konuşma ve yeni iş birlikleri değerlendirme fırsatı yakaladığımız bu etkinlikten bizler oldukça keyif aldık, etkinliğe katılanların verdikleri pozitif geri bildirimler de bizleri ayrıca mutlu etmiştir.

Fanuc’ta robot uygulamalarını destekleyen farklı teknolojilerden bahseder misiniz?

Fanuc; robot entegre çözümleri destekleyecek, robot kurulumu yapacak ve kullanacak müşterilerimize optimum kullanım kolaylığı sağlayacak, 3. parti ekipman ve yazılım ihtiyaçlarını minimize edecek teknolojiler üretmekte ve her geçen gün bu teknolojilere yenilerini eklemektedir. Robot uygulamalarında sıklıkla kullanmakta olduğumuz yenilikçi teknolojilerimizin en başında pozisyon algılama/kontrol, kalite kontrol, QR kod okuma gibi özelliklerinin yanı sıra kasaya karışık olarak konmuş parça alma (Bin Picking) uygulamalarını gerçekleştirdiğimiz iRVision 2D, iRVision 3D Area Sensor kamera çözümlerimiz yer almaktadır. 

Yine Fanuc’un üretmiş olduğu kuvvet sensörü de dişli yerleştirme gibi hassas montaj projeleri, çapak alma/zımpara polisaj uygulamaları için yüzey algılama çözümleri için sıklıkla kullanmakta olduğumuz teknolojilerimizdir. Bunların dışında operatörle birlikte çalışmaya elverişli 35kg’a kadar kaldırma kapasitesine sahip collaborative robotlarımız, Endüstri 4.0 kapsamında robotların durumları hakkında bilgi alış-verişinin yapılabildiği, robot durumlarının gözlenebildiği FIELD ve Zero Down Time (ZDT) gibi teknolojiler de Fanuc’un sunmakta olduğu robotik çözümlerinden birkaçıdır.

Endüstri 4.0’a yönelik kullandığınız FIELD VE ZDT teknolojilerini açabilir misiniz?

FIELD: Tüm Fanuc ürünlerini ve Fanuc ürünü olmayan 3. parti donanımları (PLC, Sensor, kamera vb.) tek bir server üzerine bağlayarak görüntülemek, analiz etmek ve yapay zeka ile değerlendirmek için geliştilen bir haberleşme sistemidir. Açık haberleşme platformu sayesinde Fanuc ürünü olmayan PLC, sensor, kamera vb. ekipmanlar ara bir yazılım vasıtası ile sisteme kolayca adapte edilebilmektedir. Fanuc ürünleri için FIELD sistemde hazır arayüzler bulunmaktadır. Fanuc Makina ve CNC ürün grubu ethernet kablosu ile server’a kolayca bağlanarak MTLinki arayüzü üzerinden tüm dataları toplanarak görüntülenebilmektedir. Fanuc Robot ürün grubu için ise aynı şekilde server’a bağlantı yapılarak Zero Down Time (ZDT) ismini verdiğimiz arayüz üzerinden datalar toplanmaktadır. Tüm ürünler için toplanan datalar sistem tarafından değerlendirilerek analizleri yapılmaktadır. Böylece tek bir arayüz vasıtası ile işletmede bulunan tüm ekipmanların anlık ve geçmiş durumları izlenebilmektedir. Ayrıca sistem nominal olmayan durumları tespit ederek plansız duruşların önüne geçmek için bilgilendirme yapma ve hatta üretim hattınızda verimin düşmemesi adına planlamaları değiştirebilme yeteneğine sahiptir.