Endüstri 4.0 Uygulamaları

Dijital Dönüşümde Sıçrama Yaratması Bekleniyor: 5G İçin Bekleyiş Sürüyor

MCS Group CEO’su Adem Kayar, endüstride bir sıçrama yaratması beklenen 5G teknolojisinin dijital dönüşümü nasıl etkileyeceğine ilişkin değerlendirmede bulundu.

5G teknolojisi, dijital dönüşümün hızını ve kapsamını çarpıcı biçimde değiştirecek bir kırılma noktası niteliği taşıyor. 4G’ye kıyasla yaklaşık 10 kat daha hızlı veri iletimi, milisaniyeler düzeyinde gecikme süreleri ve çok daha fazla cihazın aynı anda bağlanabilmesi sayesinde 5G, dijitalleşmenin sadece yazılım katmanında değil, fiziksel dünyayla etkileşim kuran tüm sistemlerde de sıçrama yaratacak.

ENDÜSTRİDE HIZI YENİDEN TANIMLAYACAK

5G sayesinde cihazların hızlarının ciddi bir şekilde artacağını ve çok hızlı bir şekilde haberleşme sağlanacağını söyleyen MCS Group CEO’su Adem Kayar, “Biz şu an klasik otomasyon sistemlerinde kullandığımız RS-232, RS-485, Modbus, Profibus ve Profinet gibi sistemler ile sahadan verileri alıyoruz. Cihazların birbirleriyle bu sayede haberleşmesini sağlıyoruz. Artık verilerin sayısı ve cihaz sayısı artmaya başladığı için bizim tepkime süremiz yani veriyi alıp anlamlı hale getirerek bunun çıktısını ürettikten sonra tekrar o verileri proseste kullanabildiğimiz hızlar çok küçüldü. Bu küçülen hızlarda bizim Ethernet altyapısını kullanmamız bazı proseslerde yeterli olmayabiliyor. Bunun gibi yerlerde bir baz istasyonu kurarak, artık haberleşmenizi 5G üzerinden yaptığınızda hem cihazlarınızda ciddi bir hız yakalayabiliyorsunuz hem de çok hızlı haberleşme sağlayabiliyorsunuz. Yanı sıra istediğiniz kadar cihaz bağlayabiliyorsunuz ve eklediğiniz cihaz sayısı sizin hızınızı düşürmüyor. Cep telefonlarında aynı anda binlerce belki milyonlarca kişinin aynı baz istasyonları sayesinde haberleşip konuşabilmesi gibi fabrika ortamında da 5G teknolojilerini kullanarak oraya kurduğunuz istasyonlarla cihazlarınızı ve robotlarınızı kullanabiliyorsunuz.” diyerek 5G’nin endüstride nasıl bir dönüşüm yaratacağını açıkladı.

AGV'LERDE TERCİH EDİLECEK

Kayar, sürece ilişkin öngörülerini ise şu şekilde paylaştı: “5G Türkiye'de en son aldığımız haberlere göre 2026 yılında kullanılmaya başlanacak. Bununla birlikte tahmin ediyorum endüstriyel tarafta da yoğun bir şekilde 5G teknolojileri kullanılmaya başlanacak. Bu gelişme bazı proseslerde büyük avantaj sağlayacak. Özellikle fabrika içindeki AGV(Automated Guided Vehicle) dediğimiz robotların senkronize olması, haberleşmesi, onların pozisyonlarının anlık olarak takip edilmesi gibi proseslerde çok tercih edileceğini tahmin ediyorum.”

5G, dijital dönüşümde bağlantının değil, zekânın hızlandığı bir çağın kapısını aralayacak. Gelecek, yalnızca çevrimiçi değil; anlık, akıllı ve tepki veren sistemlerle şekillenecek.