Otomasyon

Depo Otomasyonu Yatırımlarında Nasıl Bir Yol İzlenmeli?

Dematic Orta Doğu, Türkiye ve Afrika’dan Sorumlu Satış Müdürü Mithun Perinchery ve ILA CEO'su Emre Yenal, ST Endüstri Radyo'da depo otomasyonu projelerinde izlenmesi gereken yola ilişkin tecrübelerini paylaştılar.

Dematic Orta Doğu, Türkiye ve Afrika’dan Sorumlu Satış Müdürü Mithun Perinchery ve ILA CEO'su Emre Yenal ST Endüstri Radyo'da yayımlanmakta olan Otomasyonun Seyir Defteri programına konuk oldu. Dematic'in Türkiye temsilciliğini üstlenen ILA Otomasyon ve Dematic temsilcisi Mithun Perinchery, programda depo otomasyonu projelerinde izlenmesi gereken yola ilişkin tecrübelerini paylaştılar.

"ESNEK ÇÖZÜMLER HAYATA GEÇİRİLEBİLMELİ"

200 yıllık bir geçmişe sahip olan ve toplamda 6000 otomasyon projesi hayata geçirmiş olan Dematic'in sahip olduğu bilgi birikimiyle soruları yanıtlayan Perinchery, depo otomasyonu yatırımlarında izlenmesi gereken yola ilişkin şunları söyledi: "Data analizlerindeki rakamlar bir projeye dönüşüyor. Bu çok önemli bir şey. Yani o rakamların doğru olması, rakamların doğru yorumlanması aslında doğru projeye ulaşılması anlamına geliyor. Öncelikle firmaların datalarına çok iyi sahip olmaları lazım. Sonra bu dataların yorumlanması gerekiyor. Evet bunu biz de yapabiliriz ama görüyoruz ki piyasada artık bağımsız danışmanlar var. Bu danışmanlar bu dataların oluşturulmasına öncelikle yardımcı oluyorlar. Dataların bizim işleyebileceğimiz şekildeki bize gelmesi lazım. Ondan sonra bunlar projeye dönüşüyor. Doğru bir proje yapabilmek için bu dataların elde olması lazım. Ardından firmaların bu sistemleri minimum 15-20 yıl kullanacakları için önlerindeki bir iş planlarının en azından 5 yıllık, 10 yıllık, 15 yıllık iş planlarının hazır olması lazım ki buna göre sistem kurgulansın. Eğer şirketin büyüme planları olacaksa, işte değişiklikler olacaksa burada bir takım esneklikler de sunabilecek çözümlerin hayata geçirilmesi lazım."

“BİZİM EN BÜYÜK ROLÜMÜZ DİNLEYİCİ OLMAK”

Konuya ilişkin görüşlerini aktaran ILA CEO'su Emre Yenal ise şunları paylaştı: "Şöyle söyleyeyim bir defa çok efektif kullanılacak bir proje hazırlık sürecine ihtiyaç var. Herkes kendi yaptığı işi en iyi şekilde kendi biliyor. Biz de otomasyon işini biliyoruz ama müşterinin yaptığı işi de en iyi kendisi biliyor. Dolayısıyla bunun bize çok iyi aktarılması lazım. Bizim buradaki en büyük rolümüz dinleyici olmak. Yani müşteriye bir şey empoze etmeden, bir şey anlatmadan evvel çok iyi dinlememiz lazım. Ondan sonra doğru soruları sormamız lazım. İhtiyacın arkasındaki ihtiyaç ne? Gerçek ihtiyaç nedir? Nereden geliyor? Çünkü çoğu zaman sırlar söylenmeyen cümlelerde. Dolayısıyla bizim o sırları bir şekilde ortaya çıkarmamız lazım."

İyi planlanmış bir otomasyon projesi, yalnızca kısa vadede değil, uzun vadede de operasyonel maliyetleri düşürür ve müşteri memnuniyetini artırır. Dünya çapında yaygınlaşan depo otomasyonu projelerinin yakın gelecekte daha da yükselişe geçeceği beklenmektedir.