Konforlu ve modern bir hayatın olmazsa olmazları arasında yer alan beyaz eşyalar, Türkiye sanayisi ve ekonomisi içinde oldukça önemli bir yer ediniyor.
Doğrudan 60 bin, dolaylı olarak 600 bin kişiye istihdam sağlayan sektör, yıllık 28 milyon adetlik üretimi, 22 milyon adetlik ihracat hacmi ile ülkemizin ekonomik büyümesinde itici güç oluyor.
Ayrıca Türkiye yüzde 7’lik üretim hacmi ile Çin’den sonra dünyanın en büyük beyaz eşya üretim üssü konumunda yer alıyor ve üretiminin yüzde 75’ten fazlasını ihraç ediyor.
Her sektörde olduğu gibi pandemi döneminde yaşanan gelişmeler, en önemli ihracat kalemlerimiz arasında olan beyaz eşya sektörünü de derinden etkiliyor. Yüksek oranda dışa bağlı ham madde kullanımı, kalifiye ve nitelikli insan kaynağı da sektörün gelişiminde önemli ölçüde etkili oluyor.
Cobot’lar bu anlamda sektöre ivme kazandıracak inovatif bir alternatif yaratıyor. Bugün tarımdan gıdaya, sağlıktan otomotive kadar birçok sektörün tüm proseslerinde yer alabilen ve sektörlere otomasyon temelinde güç veren cobot’lar, beyaz eşya sektöründe ülkemizin dünya liderliğine oturmasına yardımcı olabilir.
KAHVE SERVİSİNDE GÖREV ALIYOR!
Sektörde kullanım alanı belli bir alanda sınırlı kalmayan cobot’lar, kalite kontrol, montaj, polisaj, paketleme, paletleme, lazer kesim, enjeksiyon, boyama, çapak alma, makina besleme, yapıştırma ve lehim, ark, punta gibi kaynak süreçlerinde de risk analizlerine bağlı olarak hiçbir güvenlik bariyerine ihtiyaç duymadan insanlarla yan yana çalışıyor.
Sektörün lider firmalarının Ar-Ge çalışmalarında da uzun süredir yer alan cobot’lar, yapay zeka ve nesnelerin interneti teknolojilerine adapte olabilen yapılarıyla sektörü gelecek teknolojilerle üretime hazırlıyor. Yine Türkiye’de en büyük beyaz eşya üreticisi firma, kendi kahve makinasıyla birlikte cobot’la kahve servisi yapıyor. Bu durum bile sektörün gideceği yönü hissettiriyor.
Kolaboratif robotlar, beyaz eşya sektöründe; lazer, ultrason, plazma ve punta kaynak uygulamalarında ve lehimleme de kullanılabiliyor. Universal Robots, Mobil Kaynak Sistemi ise; cobot’u elle öğreterek ya da kontrol kumandasıyla programlayarak farklı çeşitlilikte düşük ya da yüksek adetlerdeki parçaların kaynak işlemlerinin güvenle gerçekleştirmesini sağlıyor.
İŞE ALIŞMA YA DA ÖĞRENME SÜREÇLERİNİ KALDIRIYOR
Kolay kurulum ve kolay programlanabilme, esnek üretim imkanı gibi özellikleriyle yeni ürünlerin üretimine de hızla adapte olabilen ve üretime hız kazandırabilen cobot’lar, sektörde hızlı yatırım dönüşüne de imza atıyor.
Üretim süreci istediği kadar zorlu ya da komplike olsun cobot’ların programlanması akıllı telefon kullanmak kadar kolay oluyor. Patentli sezgisel 3D programlama, sezgisel el kumandası özelliğinin yanı sıra cobot’u hareket ettirerek elle programlama özelliği bulunuyor. Ayrıca cobot’lar tabletler üzerinden sürükle bırak şeklinde birkaç dakika gibi kısa sürede yeni bir iş için programlanabiliyor.
Cobot’lar, sektörde çalışanları ergonomik açıdan zorlayan işleri de üstlenerek, iş sağlığı ve güvenliğini artırıyor. Üretim tesisi içerisinde birçok farklı birime kolayca taşınabilen cobot’lar, profesyonel bir yazılımcı ya da yeni bir yazılım yatırımı gerektirmeksizin yeni birimdeki üretime katkı sağlayabiliyor.
Cobot’lar artan ya da azalan taleplere karşı da etkili bir çözüm sunarak, yeni çalışanların işe alışma ya da işi öğrenme süreçlerini kolaylaştırıyor ve hızla adapte olma imkanı sağlıyor. Bu durum sektörde rekabeti ve üretimde standartları belirlemede fark yaratıyor .
KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ ÜRÜN TRENDİNE ÇÖZÜM OLUYOR
Sektörün yakın zamanda girdiği kişiselleştirilmiş ürün trendine de hızla çözüm olan cobot’lar, yüksek üretim dışında, yüksek çeşitlilik az ürün adetleri ihtiyacını da esnek üretim konseptiyle karşılıyor.
Az alan kaplayan, üretim hattında yere, tavana ya da duvara herhangi bir şekilde monte edilerek çalışabilen cobot’lar; kurulumu ve üretime geçişi haftalarca süren geleneksel robotların yarattığı algıları da baştan aşağı değiştiriyor.
Cobot’lar geleneksel robotlara göre yeni bir güvenlik ve enerji altyapı yatırımı da gerektirmiyor. 220 w’lık enerji ihtiyacıyla herde kullanılabiliyor. 60 dakika gibi kısa bir sürede kurularak, üretimde insanlarla yan yana çalışıyor. Enerji tasarrufu da sağlayan cobot’lar, alışılagelen periyodik bakım ihtiyacı olmadan işletme maliyetlerini de azaltarak önemli maliyet avantajları sağlıyor.
YENİ TEKNOLOJİLERİN UYARLANMASININ ÖNÜNÜ AÇIYOR
Gelişen teknolojiyle birlikte beyaz eşya sektörü de nesnelerin interneti, yapay zeka ve güncel teknolojilere odaklanıyor. Bu yönelim sadece üretim aşamasında değil günlük kullanıma da uyarlanıyor.
Cep telefonuyla kontrol edilen fırınlar, kameralarla donatılan buzdolapları derken sınırlı alanlardan en iyi şekilde yararlanma sorunu ortaya çıkıyor. Ölçülerde standartların dışına çıkmanın aşırı riskli olduğu sektör, buna bağlı olarak da üretimde kullandığı malzemelerin boyutlarını küçültmek zorunda kalıyor.
Bu da üretim zorluğunu daha da artırıyor. Her türlü elektrik ve elektronik ürünün üretimine hızlı ve kolayca adapte olabilen cobot’lar, elektronik devrelerin önemli bileşenlerinden olan PCB’lerdeki (Baskı Devre Kartı) parçaları, ±0,03 mm’den ±0,1 mm’ye kadar hassasiyetle ayarlayabiliyor, montaj ve kalite kontrol süreçlerinde kullanılarak yüksek tutarlıkta üretim ve kalite imkanı sağlıyor. Bu da sektörün teknolojileri ürünlere uyarlamasının önünü açıyor.
VERİMLİLİK ARTIŞINI VE İSTİKRARI BERABERİNDE GETİRİYOR
CB ve e-Series olmak üzere 2 seride 3, 5, 10 ve 16 kg olarak dört farklı taşıma kapasite seçeneği sunan cobot’lar, sektörün farklı ihtiyaçlarına farklı modellerle çözüm sunuyor. Her zaman yüksek hassasiyet ve aynı performansla çalışan cobot’lar, üretimde kalitenin artırılmasına ve yüksek standartların yakalanmasına yardımcı oluyor.
Cobot’lar, tüm parti ya da serilerde aynı kaliteyi sunarak, yıllar sonra üretilecek ürünün yine aynı kalitede olmasını sağlıyor ve üretimde devamlılığı, istikrarı artırıyor. Artan istikrar ve yüksek standartla birlikte hem yerel hem de küresel bazda marka prestiji de yükseliyor.
Üretimde sıkıcı, tekrarlayan ve riskli işlerde yer alarak insan hatasını sıfıra indiren cobot’lar, kalite kontrol süreçlerinde de iyileşme sağlıyor. Yakalanan yüksek kalite kontrol oranıyla birlikte hammadde tasarrufu, zaman ve iş gücünün de etkin bir şeklide kullanılmasını garanti eden cobot’lar, üretimde verimlilik artışını beraberinde getiriyor.
UNİVERSAL AKADEMİ İLE SEKTÖRLERİN YANINDA
Robot otomasyonunun herkes için erişilebilir, kolay anlaşılabilir olması için online bir akademi hayata geçirdik. Universal Robots olarak, yeni nesil cobot’larımızı kullanmayı öğrenmek isteyenler için UR Akademi kapsamında çevrimiçi ücretsiz cobot eğitimleri veriyoruz.
Cobot kavramlarını öğrenmek ve robot kolunu programlamak isteyenler için internet sitemizde 8 dil seçeneğiyle ücretsiz e-sertifikalı çevrimiçi eğitim fırsatı sağlıyoruz. E-series eğitimlerimize, Türkçe dil seçeneğini de ekledik.
Kısa süre içerisinde CB3 serisi eğitimlerine de Türkçe dil seçeneğini ekleyeceğiz. UR Akademi ile cobot’ları akıllı telefon kullanan herkesin rahatlıkla öğrenebileceği kolaylıkta ve herkes için erişilebilir hale getiriyoruz.
UR Akademi internet sayfasından ücretsiz çevrimiçi eğitim imkanımız ile dileyen herkes yalnızca 87 dakika içinde cobot programcısı olabiliyor.