Geleceğimize daha yaşanılabilir bir dünya bırakabilmemiz için iş süreçlerinde sürdürülebilirliği merkezine koyan Yorglass, bu anlayış ile 2022 yılında başlattığı ve DenizTemiz Derneği/ TURMEPA iş birliği ile hayata geçirdiği ‘Cam Gibi Denizler’ projesine bu yıl da devam ediyor. Dördüncü yılında olan bu proje kapsamında, bu yıl DenizTemiz 4 isimli sıvı atık toplama teknesi, Marmaris’in Selimiye Koyu’nda konumlandı. Projenin ilk 3 yılında toplam 767 bin litre sıvı atığı bertaraf ettiklerini söyleyen Yorglass Yönetim Kurulu Başkanı Semavi Yorgancılar, şimdiye kadar toplam 6 milyon litre deniz suyunun temiz kalmasını sağladıklarını ifade etti.
“CAM GİBİ BİR GELECEK İÇİN HER LİTREYİ KORUMAYA KARARLIYIZ”
‘Cam Gibi Denizler’ projesiyle denizlerdeki görünmez tehditlere karşı somut adımlar attıklarını belirten Semavi Yorgancılar; “Bu yıl Selimiye koylarında, mayıs ayı sonunda denize inen DenizTemiz 4 teknemizle ekim sonuna kadar sıvı atık toplama çalışmalarımıza devam edeceğiz. Operasyonlarımızı özellikle yüksek deniz trafiğinin olduğu koylarda sürdürmemizin temel nedeni, çevresel etkinin bu bölgelerde daha yoğun hissedilmesi. Her litre atığın doğaya karışmasını önlemek önceliğimiz. Çünkü Birleşmiş Milletler Çevre Programı’na (UNEP) göre yalnızca 1 litre atık su, 8 litre temiz suyu kirletiyor. Endüstriyel kaynaklı atık sularda bu oran yüzlerce litreyi bulabiliyor. Dünyada ortalama 12 bin metreküp kirlenmiş su var. Kirlenme engellenmezse 2050’de bu kirlilik 18 bin metreküplük temiz suyun kaybedilmesine neden olacak. Bu gerçek, atık toplama faaliyetlerinin ne kadar hayati olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Biz, denizlerin yalnızca manzara değil, bir ekosistem bütünü olduğunun farkındayız. Bu nedenle ‘Cam Gibi Denizler’ projesi bizim için yalnızca bir çevre inisiyatifi değil; aynı zamanda uzun vadeli çevresel sorumluluğumuzun bir parçası” diye konuştu.
“YALNIZCA DENİZLER İÇİN DEĞİL, YAŞAMIN BÜTÜNÜ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Denizlerin yalnızca su altı yaşamı için değil, karasal yaşam için de vazgeçilmez olduğunun bilinciyle hareket ettiklerini söyleyen Yorgancılar şöyle devam etti: “Bilimsel araştırmalara göre ihtiyacımız olan oksijenin yüzde 50 ila yüzde 70’i denizlerden sağlanıyor. Bu da gösteriyor ki denizleri korumak, aslında tüm canlı hayatını ve iklim dengesini korumaktır. TURMEPA ile yürüttüğümüz bu iş birliğiyle yalnızca bugünü değil, geleceği de koruma sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. Üstelik bu proje; temiz suya erişim, iklim eylemi, sudaki yaşam, karasal yaşam ve amaçlar için ortaklıklar gibi Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’yla da doğrudan örtüşüyor. Biz, Yorglass olarak hem çalışanlarımız hem de iş ortaklarımızla birlikte bu bilinci yaygınlaştırmayı ve sürdürülebilirliği tüm paydaşlarımızla birlikte kolektif bir kültüre dönüştürmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
“YORGLASS İLE DENİZLERİMİZİN GELECEĞİ İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ YAPIYORUZ”
Yorglass ile Selimiye koylarının korunması ve temizlenmesi için sürdürdükleri iş birliğini değerlendiren TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu ise “TURMEPA ve Yorglass’ın iş birliği, denizlerimizin ekolojik dengesinin korunması ve biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıyor. Her zaman söylediğimiz gibi, aldığımız iki nefesten birini denizlerimiz sağlıyor, deniz varsa hayat var. Bu bilinçle denizlerimizin sağlıklı kalması, oksijen kaynağımızın korunması ve deniz canlılarının gelecek nesillere aktarılması ancak birlikte hareket ederek mümkün. Deniz turizminin yoğun olduğu Selimiye’de sunduğumuz bu hizmetle, yalnızca doğal yaşamı korumakla kalmıyor, aynı zamanda denizlerin önemine dair farkındalığın artmasına da katkı sağlıyoruz. Bu anlamda Yorglass’ın gösterdiği duyarlılık ve desteği çok kıymetli buluyoruz. İş birliğimizin denizlerimiz için uzun yıllar aynı kararlılıkla ve başarıyla devam etmesini diliyoruz.” açıklamasında bulundu.