Robot Yatırımları

15’inci robot hatları devrede

Elkon, 1975 yılında kurulduğundan bu yana beton santralleri üretimi konusunda hizmetler vererek, 120 ülkede ve 6 kıtada çalışmalar yürütüyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin verilerine göre "En Büyük 1000 İhracatçı Firma" arasında da yer bulan Elkon, agrega bunker panellerini boyamak üzere üretimine iki yeni robot daha ekledi. Bu yatırımıyla birlikte Elkon, 15’inci robot hattını devreye almış oldu.

Geniş ürün yelpazesi ile alanında öncü olan Elkon, üretim aşamasında kullandığı ileri teknoloji ile kompakt, mobil, sabit ve şantiye tipi beton santrallerinin dışında beton geri dönüşüm sistemleri, çekilebilir beton pompaları, çimento besleme sistemleri, çimento siloları ve beton blok makinaları üretiyor.  Beton blok, boru, kilitli parke taşı, kolon, boşluklu beton, kiriş gibi prekast ürünlerin de üretimini yapan Elkon, havai beton taşıma kovaları, özel olarak tasarlanan beton santralleri ve yer kovalarını da ürün gamında bulunduruyor.

İŞ GÜVENLİĞİ VE DÜŞÜK MALİYET

Robot yatırımlarıyla ilgili olarak ST Endüstri Medya’ya açıklama yapan Elkon yetkilileri konuya ilişkin olarak “Devreye aldığımız sistem iki adet Fanuc marka 1,8 metre kol boyu erişimli ve altı eksenli endüstriyel boya robotundan, kontrol ünitesinden, otomatik boya uygulama tabancası ve bu proje için hazırlanmış olan proses kontrol yazılımından oluşmaktadır. Bu sistem, fabrikalarımızda ürettiğimiz beton santrallerinin agrega bunker panellerini boyamak üzere devreye alınmıştır. Bu sayede üretimin boya sürecinde oluşan birikmeyi ve darboğazı aşmayı hedeflemekteyiz. Kurulu sistemimiz robotun parçaya olan hız ve uzaklığına göre uygulanması gereken boya miktarını hesaplayıp uygulamaktadır. Bu hassas yapı sayesinde boya kalitemizin artacağını ve maliyetimizin azalacağını öngörmekteyiz. Aynı zamanda boya uygulaması süresinde kabinde hiç insan bulunmayacak olması boya sürecinden doğan iş güvenliği riskimizi azaltmaktadır.” dedi.

“1,3 MİLYONLUK BÜTÇEMİZDE KOSGEB’DEN DESTEK ALDIK”

Projelerini yaklaşık 10 yıldır çözüm ortakları olan Geotek firması ile hazırladıklarını belirten Elkon yetkilileri, 1,3 milyon TL’lik bir bütçe öngördüklerini ve bu konuda KOSGEB’den destek aldıklarını dile getirdi. Yatırımlarının avantaj ve getirileri hakkında da bilgi veren Elkon yetkilileri “GEOTEK, sistemin kontrol yazılımını hazırladı ve proje için uygun ekipmanların temin edilmesinde büyük rol oynadı. Bu hat bizim devreye aldığımız 15’inci robot hattımız oldu. Üretim süreçlerimizi robotlarla desteklememiz şirketimizin verimliliğini ciddi miktarda arttırmaktadır. Bu yatırımların neticesinde firmamızın saat başına ürettiği değer ciddi bir artış göstermiştir. Bu sebeple üretim sürecimizi bu bakışla her adımda yeniden değerlendiriyor, yeni robot yatırımlarını şirket yönetimi olarak tartışıyoruz.”

ENDÜSTRİ 4.0’A UYGUN MODELLER

Endüstri 4.0’a uygun beton parke makina modellerini geliştirmek için üç yıldan beri çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini belirten Elkon yetkilileri, “Şirketimiz 44 yıldır iş makinaları sektöründe beton santrali üretiyor. Bu alanda yaklaşık 120 ülkeye 3 bin 500 beton santrali satışını başarıyla gerçekleştirdik. Aynı zamanda talep geldiğinde mevcut ürünlerimizi tamamlayacak, Endüstri 4.0’a uygun beton parke makine modellerimizi geliştirmek için de üç yıldır çalışmalarımız devam ediyor. Bu alanda da ilk satışlarımızı geçen sene gerçekleştirdik.“ açıklamasında bulundular.