Enerjisini Üreten Fabrikalar

Zenith ile Temiz ve Sürdürülebilir Teknoloji Üretimi

Açık deniz mühendisliği alanındaki tecrübesiyle, su yüzeylerinde enerji üretimini mümkün kılan yüzer güneş enerjisi sistemlerini (yüzer GES) tamamen Türk mühendisler tarafından ve yüzde yüz yerli olarak geliştiren Zenith, baraj, gölet, nehir ve su rezervuarı gibi alanlarda arazi kullanımı gerektirmeyen, verimli enerji çözümleri sunuyor.

Türkiye’de yüzer güneş enerjisi sistemleri (yüzer GES) alanında uzmanlaşmış, ileri mühendislik temelli bir uçtan uca proje teslim şirketi olan Zenith, Türkiye’de henüz yaygın olarak kullanılmayan gelişmiş yazılımlar ile üst düzey mühendislik hesaplamaları gerçekleştiriyor. Açık deniz mühendisliği tecrübesiyle, su yüzeylerinde enerji üretimini mümkün kılan yüzer GES’ler geliştiren ve İngiltere merkezli Turquoise Marine Services’in açık deniz (offshore) mühendislik altyapısı ve uluslararası enerji projeleri deneyimi üzerine inşa edilen şirketin, hizmet alanları arasında; yüzer GES sistem tasarımı ve projelendirme, işveren ve kredi veren mühendisliği, proje yönetimi, demirleme/bağlama mühendisliği ve saha uygulamaları ile anahtar teslim yüzer GES kurulumu yer alıyor.

“ENERJİ SEKTÖRÜNE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ÇÖZÜM GETİRİYORUZ”

Zenith olarak Türkiye’nin offshore mühendisliği tecrübesini, karasal olmayan yenilenebilir enerji sistemlerine taşıyarak sektördeki en büyük boşluğu doldurduklarını söyleyen Zenith Kurucu Ortağı Engin Doğan amaçlarının baraj, gölet ve su rezervuarı gibi alanlarda, arazi kullanımı gerektirmeyen, verimli ve çevre dostu enerji çözümleri sunmak olduğunu kaydediyor. Doğan, “Yüzer GES sistemleri ile pek çok avantaj elde edilebilir. Bunlar arasında su buharlaşmasını azaltarak su kaynaklarının korunması, su üstünde oluşan gölgelik ile alg üremesini sınırlayarak sualtı yaşamına destek olunması, panel sıcaklığını düşürerek yüzde 10'a kadar daha yüksek enerji verimi sağlanması, arazi maliyetlerinin ortadan kaldırılması, sulama maliyetlerini düşürerek daha fazla suya ihtiyaç duyan gıda ürünlerinin yetiştirilmesine olanak vererek dolaylı olarak dengeli bir tarım üretimine destek olunması ve geliştirilen özgün bağlama-demirleme sistemleriyle, su yüzeyinde uzun ömürlü ve güvenli güneş sistemleri kurulması yer alıyor.” dedi.

Bu yönleriyle hem enerji sektörüne sürdürülebilir bir çözüm getiren hem de çevresel fayda sağlayan Zenith, TRL 6 seviyesindeki ilk yüzer GES prototipini ODTÜ ana kampüsünde yer alan gölete indirerek önemli bir Ar-Ge deneyimi kazandı. 2025 yılı itibarıyla ise TRL 9 seviyesindeki ticari ölçekli FPV sistemi için yatırım arayışına girdi ve bu amaçla kurulan şirkete yatırım süreci devam ediyor. Yatırımın amacının ticari prototipin kurulumu, pazarlama ve iş geliştirme faaliyetleri, ilk projelerin hayata geçirilmesi ve yüzer GES teknolojisinin Türkiye pazarında yüzde 100 yerli üretim olarak ticarileştirilmesi olduğunu söyleyen Doğan, yatırımcılar sayesinde bu hedefler doğrultusunda emin adımlarla ilerlediklerini belirtiyor.

“AVRUPA PAZARINA AÇILMAYI HEDEFLİYORUZ”

Zenith olarak kısa ve orta vadede, Türkiye’deki yüksek potansiyele odaklanarak, baraj ve göletler gibi uygun alanlarda yüzer GES projelerini hayata geçirmeyi ve yerli pazarda güçlü bir konum elde etmeyi hedeflediklerini belirten Doğan sözlerine şöyle devam ediyor:

“Bu süreçte, sadece tek bir ürün değil; farklı coğrafi koşullara ve ihtiyaçlara uygun, çeşitlendirilmiş yüzer GES çözümleri geliştirerek ürün portföyümüzü genişletmeyi planlıyoruz. Türkiye’de elde edeceğimiz saha tecrübesi ve teknik olgunlukla birlikte, önce Avrupa pazarına açılmayı, ardından yüzer güneş enerjisi teknolojisinin en yoğun talep gördüğü Doğu Asya’da faaliyet göstermeyi hedefliyoruz. Uzun vadede ise, denizaşırı ülkelerde stratejik iş birlikleri kurarak, global ölçekte tanınan bir yüzer GES markası ve teknoloji sağlayıcısı haline gelmeyi amaçlıyoruz.”