Enerjisini Üreten Fabrikalar

Verimli Klima Kullanımının Püf Noktaları

Doğru klima seçiminin hem enerji tasarrufuna hem de çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağladığını vurgulayan Toshiba Ürün Yöneticisi Serhan Taylan, verimli klima kullanımının püf noktalarını paylaştı.

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte klimalar, yaşam alanlarının vazgeçilmez iklimlendirme kaynağı olurken; bu cihazların doğru ve bilinçli kullanımı, enerji tasarrufu sağlamada önemli rol oynuyor. Yeni nesil klimalar her ne kadar verimli ve çevreci teknolojilerle donatılmış olsa da alınacak bazı pratik önlemlerle hem elektrik faturası ücretini hem de karbon ayak izini düşürmek mümkün.

“KLİMANIN DOĞRU KONUMLANDIRILMASI ENERJİ VERİMİNİ ARTIRIR”

Toshiba Ürün Yöneticisi Serhan Taylan, yazın tasarruflu klima kullanımı için dikkat edilmesi gereken püf noktalarını şöyle özetliyor:

“Klimanın aktif olarak kullanılan alanlardan uzak konumlara yerleştirilmesi, istenen serinliğe ulaşmak için daha uzun süre çalışmasına ve dolayısıyla daha fazla enerji tüketmesine neden olur. Cihazın ideal konumda monte edilmesi, hem ortam sıcaklığını kısa sürede dengeleyebilir hem de enerji verimliliğini artırır. Ayrıca klima kullanımında önerilen sıcaklık aralığının 24 ila 26 derece olması gerektiğini de hatırlatmak isterim. Bu sıcaklık aralığı hem konfor sağlar hem de cihazın aşırı yükle çalışmasını önleyerek tasarrufa katkı sunar.”

FİLTRE TEMİZLİĞİ İHMAL EDİLMEMELİ

Klima filtrelerinin düzenli aralıklarla temizlenmesi gerektiğini belirten Taylan, filtrelerin kirli olması durumunda hava akışının engelleneceğini ve bunun hem cihazın daha fazla enerji harcamasına hem de ömrünün kısalmasına yol açabileceğini belirtiyor. Temiz filtrelerin, daha sağlıklı hava sağladığını ve cihazın daha düşük güçle verimli şekilde çalışmasına olanak tanıdığını vurgulayan Taylan, düzenli filtre temizliğinin verimli kullanım için kritik bir adım olduğunu da ifade etti.

YALITIM VE GÜNEŞ IŞIĞINA KARŞI ÖNLEM VERİMLİLİĞİ ARTIRIR

Güneş ışınlarının doğrudan girdiği odalarda klimanın daha çok çalışmak zorunda kaldığını ifade eden Taylan, “Perde veya güneşlik gibi çözümlerle iç ortama gelen sıcaklığı azaltmak mümkündür. Bu da cihazın daha az çalışmasını sağlayarak enerji tüketimini düşürür. Öte yandan duvar, pencere ve kapı yalıtımı da serin havanın iç mekanda daha uzun süre korunmasına yardımcı olur. Bu tür önlemler hem enerji tasarrufu sağlar hem de klimanın yükünü azaltır.” dedi.

Klimaların yılda en az bir kez, tercihen yaz veya kış sezonu başında uzman teknik servis tarafından kontrol edilmesi gerektiğini hatırlatan Taylan, bakım yapılmayan cihazlarda performans kaybı yaşanabileceği konusunda uyardı. Özellikle 10 yılı aşkın süredir kullanılan klimaların yenilenmesinin değerlendirilmesi gerektiğini belirten Taylan, dış ünite temizliği ve filtre değişimi gibi uygulamalarla cihazdan maksimum verim alınabileceğini söyledi.