Makina

Sandvik, yatırımlarında hız kesmiyor

Sandvik Global Endüstri Mühendisliği Grubu’nun bir parçası olan Sandvik Coromant, endüstri standartlarının ve talaşlı imalat sanayisinin şimdi ve gelecekte ihtiyaç duyduğu yenilikleri yönlendiren üretim araçları, işleme çözümleri ve bilgi alanlarında lider firmalar arasında bulunuyor. Sandvik Coromant dünya genelinde 3 bin 100'den fazla patente sahiptir. 7 bin 900'den fazla çalışanı vardır ve Türkiye’nin de dahil olduğu 150 ülkede faaliyet göstermektedir.

Türkiye kesici takım sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mattias Nilsson (MN): Türkiye’deki pazarı çok iyi görüyorum. Zaten Türkiye’de de son iki yıldır yatırım yapıyoruz. Şimdiye kadar Türkiye’de 25 kişi çalışıyordu, geçtiğimiz sene içerisinde ekibimize altı kişi daha katıldı. 2017-2018’de de iyi personellerle çalışmanın faydasını gördük. 2019’da da yatırımlarımıza devam edeceğiz. 2019’da açılacak bir merkezimiz var. Burada yeni makinaları ve son teknolojilerimizi hem müşterilere hem de öğrencilere göstereceğiz. Bu şekilde ürünlerimizi tanıtacağız.

Peki, Beysim Bey siz Türkiye piyasasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Her ne kadar biraz paritelerde zor bir süreçten geçiyor olsak da sizi bu süreç nasıl etkiliyor?

Beysim Çetin (BÇ): Bay Mattias Nilsson’un da söylediği gibi biz aslında Sandvik Coromant olarak Türkiye piyasasına güveniyoruz, yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bu uzun vadeli bir süreç… Şöyle düşünün bizim Sandvik Coromant Center dediğimiz ve dünyada 22 tane olan yapı Türk sanayisinin hizmetinde olacak, bu çok önemli bir olgu bence… Türk piyasasının büyüyeceğine inanıyoruz. Gelecekte türbülanslar olsa da iyi bir noktaya geleceğimizi düşünüyoruz.

2019’da açacağınız merkez tam olarak neleri kapsıyor? Neler yapılacak orada?

MN: Merkezimiz İstanbul’da olacak. Şu an mevcut olan merkez ofisimize çok yakın bir yerde bulunuyor. Dünyada Türkiye’yle beraber 22 tane merkez var. Bu merkezlerde hem yeni makinaları sergileyeceğiz hem de eğitim vereceğiz. Şu an öğrencilerin ve ortaklarımızın haricinde 30 bin müşteriye eğitim veriyoruz.  Bu dünyadaki merkezler arasında bir iletişim söz konusu olacak. Yani Türkiye’de yapılan bir makina İsveç’te, ABD’de ya da Çin’de olan bir kişi tarafından izlenebilecek. Amacımız burada eğitim vermek, aynı zamanda müşterilerimize projelerinde destek olmak. Türkiye’de yılda 25 tane eğitim veriliyor. Yeni merkezle birlikte bunun sayısını artırmayı planlıyoruz. Aynı zamanda buraya gelen öğrencilere ve müşterilere daha fazla destek vermeyi düşünüyoruz. Bütün verdiğimiz eğitimler sertifikalı olacak, aynı zamanda internet üzerinden verdiğimiz eğitimler de mevcut.

Peki, eğitimle ilgili olarak neler yapılıyor? Yakın zamanda herhangi bir eğitim olacak mı?

BÇ: Sandvik Coromant Center’larda bizim müşterilerimizle paylaştığımız şey, bizim knowhow’ımızdır. Ürünlerin daha değerli ve daha iyi olması için nasıl işlenmesi gerektiğini, nasıl kullanmaları gerektiğini öğretiyoruz. Sandvik Coromant Center’ımızda iki tane makinamız var. Orada daha ziyade metal kesme üzerine yaptığımız çalışmalar yer alıyor, burada kesinlikle ürün tanıtımı yapmıyoruz. Talaşlı imalatın temel bilgilerini veriyoruz. Dolayısıyla online verdiğimiz eğitimler genellikle İngilizce ama biz kendi tesislerimizde eğitimleri Türkçe gerçekleştiriyoruz. Buraya müşterilerimizi, operatörlerimizi davet ediyoruz. Onlara bakımlar, dahil eğitimler veriyoruz. Firmalar bu konuda çok memnun. Özelikle Türkiye’nin önde gelen firmaları bundan çok memnunlar. Aslında bizim açıkladığımız bir eğitim programımız vardı ancak taşınma süreci için bir ara verdik. 2019 yılında açıldıktan sonra internet sayfamızda programlarımızı yayınlıyor olacağız. Merak eden müşterilerimiz oradan kayıt yaptırıp eğitimlere katılabiliyorlar.

Pazarda faaliyet gösteren Alman, İtalyan, Çin gibi ülkelerin hemen hemen hepsi eğitime önem veriyor. Elbette Sandvik Coromant bu konuda öne çıkan firmalar arasında yer alıyor… Peki, son yıllarda özellikle birkaç Alman marka Türkiye’de üretim kararı aldı. Sandvik Coromant’ta gelecekte buna benzer yatırımlar yapmayı planlıyor mu?

MN: Aslında haklısınız, rekabet her yerde var. Ben Asya’ya, Güney Amerika ve ABD’ye gitme şansına eriştim. Ve evet her yerde bu rekabet yaşanıyor. Fakat Sandvik Coromant olarak gücümüz sloganımızda olduğu gibi biz beraber geleceği şekillendirmek istiyoruz. Bu şu demek: Biz müşterilerimize bir ortak muamelesi yapıyoruz yani biz onları başarılı olmaları için çalışıyoruz ve bu şekilde maliyetlerini düşürmeleri ve üretimlerini artırmaları için yardımcı olmak istiyoruz. Müşterilerimize hizmet ederken aynı zamanda knowhow’ımızı onlarla paylaşarak desteklemeye çalışıyoruz. Diğer yandan Ar-Ge’ye yaptığımız yatırım gerçekten çok fazla. Bu anlamda bizim için ürünlerde kalite ve inovasyon çok değerli. O yüzden dünyadaki tüm kesici takım üreticisi firmalara kıyasla en fazla yatırımı yapan firmayız. Şu an globalde Ar-Ge’de 500 kişi çalışıyor, piyasada da Türkiye’yi destekleyici olarak çalışan 150 kişi var. Türkiye’yi her anlamda destekleyerek buradaki kaliteyi artırmaya çalışıyoruz.

İnovasyona önem veriyorsunuz… Sandvik Coromant’ın ürün gamında bu sene ön plana çıkartmayı planladığınız çeşitler nedir?

MN: Sonuçta bizim de rekabet edebilmemiz için farklı ürünler geliştirmemiz gerekiyor, bunun farkındayız. O yüzden biz yeni ürünlere yatırım yapıyoruz. Bu yeni ürünler içerisinde üretim süreçleri ve aynı zamanda bilgi paylaşımı üzerinden piyasaya bazı çözümler sunmak var. Bazı süreçlerin analizi ve aynı zamanda bu dataların alınıp masrafların düşürülmesi için bazı analizler yapıyoruz. Şu an biz CoroPlus konseptinde yatırım yapıyoruz. Bu makinaların üzerine yerleştirdiğimiz sensörlerden oluşan bir sistem. Bu şekilde bütün süreçlerin ölçümünü yapabiliyor ve gözlemleyebiliyoruz. Aynı zamanda ‘machining inside’ dediğimiz görsel makina yorumlayabilen bir sistemle Endüstri 4.0’ı da destekleyen bir çözümümüz var. Bu şekilde süreçleri gözlemleyebiliyoruz, dataları alabiliyor ve bunları analiz edebiliyoruz. Bu gerçekten güzel ve bizi heyecanlandıran bir proje…

Endüstri 4.0’ı destekleyen sistemle müşterileriniz ne gibi avantajlar yakalıyor olacak?

MN: Daha fazla data alabileceğimiz için daha fazla analiz yapıp, süreçler optimize edilebiliyor. Fakat bazı vakalarda gelecekte belki de makinaları bile bu sistem üzerinden kontrol edebileceğiz.

Sandvik Coromant’ın son dönemde üzerinde en çok durduğu konu başlığı nedir?

MN: Aslında şimdiye kadar yaptığımız şeyin aynısı, bizim buradaki amacımızdır. Ortaklarımızla bilgi paylaşımı yaparak, farkındalığı artırarak, maliyeti düşürüp, kaliteyi yükselterek, aynı zamanda saat başına düşen üretimi de artırarak ilerlemek istiyoruz. Bu şekilde ilerleyebilirsek biz memnun olacağız. Burada partnerlerimizle uçları ya da makinaları daha iyi kullanmaları yönünde çalışmalar yapıp, onlara daha fazla çözümler sunup; daha kaliteli, daha optimal bir şekilde üretimi dijital çözümlerle beraber verebilirsek biz zaten kendimizden memnun olacağız. Biz Türkiye piyasasına inanıyoruz, yatırımlarımıza devam edeceğiz.  Burada gördüğümüz misyonumuzu da yerine getirmek için çalışacağız.

Son olarak Sandvik Coromant kullanılmış ürünlerle de ilgili bir çalışma yapıyor diye biliyoruz… Biraz anlatır mısınız?

MN: Güzel olan şeylerden bir tanesi geri dönüşümdür. Biz müşterilerimizden daha önce kullanmış oldukları insertleri geri alacağız ve onları ıskartaya çıkartmak yerine toplayacağız. Ve çok basit bir süreçle yeni ürünler kullanabilecek hale getireceğiz.

Peki, Beysim Bey sizin iş gündeminizde neler var?

BÇ: Tabii ki müşterilerimizin, bu zor günlerde doğru şeyler yapmalarını sağlayarak, tasarruflarını artırmak, onları yönlendirmek… Onlar varsa biz varız! Önceliğimiz müşterilerimize daha fazla nasıl yardımcı olabileceğimiz üzerinedir.