Enerjisini Üreten Fabrikalar

Palmet Enerji: İSG mevzuatı yavaş ilerliyor

Palmet Enerji Kalite, Çevre ve İSG Yöneticisi Erdem Gezginci, Türkiye’de İSG alanındaki mevzuat yapısının yetersiz olmadığını ancak siyasi hareketliliğin her konuda olduğu gibi İSG mevzuatı gelişmelerini de olumsuz etkilediğini belirterek, “Örneğin, yüksekte çalışma ile ilgili bir mevzuat çalışması olduğunu biliyoruz ancak bu yöndeki ilerlemeler çok yavaş.” dedi.           

PALMET ENERJİ, İSG’DE TEKNOLOJİYE ODAKLANACAK

Gezginci, “İSG mevzuatı ile ilgili farkındalık çalışmalarında konunun aktörleri arasında eşit bilgilendirme yapılamıyor diye düşünüyorum. Mevzuatımız İSG sorumluluğunu işveren üzerinden değerlendirirken, sektörde mevzuatı bilmesi gereken kesimler İSG uzmanları ve işyeri hekimleriymiş gibi bir algı sürekli canlı tutulmak isteniyor. Oysa İSG uzmanları ve işyeri hekimlerinin mevzuattaki görevi rehberlik ve danışmanlıktır. İş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimlerinin mevzuatı geliştirmek konusunda da istekli ve çalışkan olduğunu düşünüyorum. İşverenler İSG konusuna biraz daha yaklaşmalı ve sahiplenmelidir.” dedi.

Gezginci, Palmet Enerji’de yapılan İSG çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Firmamızda iş sağlığı ve güvenliği mevzuatını eksiksiz uyguluyoruz. Bunun yanı sıra iyi uygulamalar ile ilgili çalışma ve araştırmalarımız devam ediyor. Örneğin; uzun vadede doğalgaz santral ve dağıtım sektörü için İSG eğitimlerinde teknolojiyi daha etkin kullanmayı planlıyoruz. Gündemimizde, uzaktan eğitim teknolojileri ve sanal gerçeklik teknolojisinin eğitimlerde kullanılması ve farkındalık çalışmalarının akıllı telefonlar üzerinden yürütülmesi bulunuyor.”

“İSG’Yİ DEVAMLI GÜNDEMDE TUTUYORUZ”

Firmalarında İSG bilincinin oluşturulmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gezginci, “Güvenlik kültürü, negatif ve pozitif güvenlik kültürü diye ikiye ayrılır. Negatif güvenlik kültürü değiştirilip pozitif güvenlik kültürüne dönüştürülse bile, olumlu yönde korunması zor ve sürekli çalışmayı gerektirmektedir. Firmamızda İSG bilincinin oluşturulmasında en zorlandığımız nokta, İSG ile ilgili eski tanım ve bakış açılarının hiyerarşik konum fark etmeksizin değiştirilmesi konusudur.” diye konuştu. 

Firmalarında pozitif güvenlik kültürünün hakim olduğunu dile getiren Gezginci, “İSG yöneticisi olarak kendimi konunun dışında tutmadan söyleyebilirim ki, bizim nesil güvenlik kültüründen çok uzak yetiştirildik ve bazı tanım ve söylemler belleğimize işlemiş maalesef. Bu bağlamda firmamızda İSG konusunu sürekli gündemde tutarak pozitif kültür seviyesini korumaya ve sürekli iyileştirmeye açık tutmaya çalışıyoruz.” dedi.

“İSG ÖĞRENCİLERİN BELLEĞİNE İŞLENMELİDİR”

“Öncelikle konuyu iş sağlığı ve güvenliği olarak sınırlandırmamak ve güvenlik kültürü meselesini ön plana çıkarmak gerekmektedir.” diyen Gezginci, Türkiye’de İSG ile ilgili farkındalığı artırmak için eğitimin anaokulundan başlayarak verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Gezginci sözlerini şöyle tamamladı: “Lise ve üniversitelerde ise iş sağlığı ve güvenliği dersten öte işin en önemli parçası olarak öğrencilerin belleğine işlenmelidir. Ülkemizin kanayan yarası güvenlik kültürü kaynaklı kazalardır. Trafik kazaları, tren kazaları, ev kazaları ve iş kazaları hep aynı negatif kültürden beslenmektedir. Trafikte hız sınırını aşarken olacakları kafasında canlandıramayan, dikkat edin canlandırmayan demiyorum, bir yöneticiden işletmedeki İSG konularında samimi destek alınması zor olacaktır.”