Makina

Makina kiralama ile 12,5 milyon dolar tasarruf sağlandı

Yaklaşık 3 yıldır başarıyla uygulanan model ile şirketlere toplamda 12,5 milyon dolarlık tasarruf sağlayan Tezmaksan’ın Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, makina kiralamanın teşvik kapsamına alınması halinde yatırımların daha da artacağını söyledi. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde Kiralama Komitesi kurulurken, takım tezgahları sektöründe makina kiralama hizmeti veren tek firma olan Tezmaksan, sanayide yaşanan daralmaya dikkat çekerek, şirketleri yüksek yatırım maliyetlerinden kurtaran finansal enstrümanların son derece önemli olduğunu bildirdi.

Tezmaksan Makine Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, firma olarak araç kiralama modeline benzer bir şekilde operasyonel makina kiralama modeli geliştirdiklerini ve şirketleri yüksek yatırım maliyetlerinden kurtaran sistemde makina arıza ve bakımını da ücretsiz üstlendiklerini ifade etti.

Söz konusu yeni sistem ile kira bedellerinin vergiden düşürülebildiğini söyleyen Aydoğdu, 3 yıldır uyguladıkları sistem ile 10 milyon dolarlık portföy oluşturduklarını belirtti.

Aydoğdu, şirketlerin bu model ile 10,5 milyon dolar yatırımdan tasarruf sağladıklarını, yanı sıra 2 milyon dolar da vergi tasarrufu elde ettiklerini kaydetti.

"MAKİNA KİRALAMADA TEŞVİK DÜŞÜNÜLEBİLİR"

Otomotivden kalıpçılığa, savunma ve havacılıktan makina imalatına kadar pek çok sektöre hizmet verdiklerini dile getiren Aydoğdu, kiralama modelinin bir finansal enstrüman olarak daha yaygın kullanılması için teşvik kapsamına alınmasının düşünülebileceğini ifade etti.

Makina yatırımlarında belirli teşvikler bulunduğunu, bu teşviklerden en yaygının ise “Yatırım Teşvik Belgesi” olduğunu aktaran Aydoğdu, bazı markaların yatırımlardan yararlanabildiğini ancak makineye aktaracak sermayesinin olmadığını söyledi.

Makina kiralamanın da teşvik kapsamına girmesiyle bu problemin çözüleceğine inandıklarını belirten Aydoğdu, “Ancak şu anda yasal mevzuat buna müsaade etmiyor. Yatırım teşviki olan firmalar, sermaye sorununu aşıp daha çok yatırım yapmak istediklerinde teşviklerini kullanamıyorlar. Edinilmiş haklarını kaybediyorlar. Ya peşin ödemek zorunda kalıyor ya da leasing alternatifini kullanmak zorunda kalıyorlar. Halbuki ‘makina kiralama’ işlemlerinde de bu istisna uygulanabilse yatırımların artacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ BİR YATIRIM ARACI

Türkiye’nin özellikle ihracattaki rekabetçi gücünü arttıracak katma değeri yüksek ürünlerin imalatı için firmalara bu modeli önerdiklerini kaydeden Aydoğdu, “Özellikle ihracata yönelik üretim yapan işletmeler hem giderlerini düşürmek hem de teknolojilerini daha sık yenileyebilmek adına makina kiralamaya yöneliyor. Bu yöntem şirketlere büyük avantajlar sağlıyor. İhracat odaklı işletmeler, rekabet edebilmek amacıyla teknolojilerini daha sık aralıklarla yenilemek durumunda oldukları için bu konularda kendilerine destek sağlıyoruz. Kiralama yöntemi ile işletmeler ihtiyacı olan yatırımı çok daha uygun imkanlarla gerçekleştirerek, herhangi bir nakit çıkışı olmadan teknolojisini yenileyebiliyor” dedi.