HaberOrtak

GAGİAD'DA MOLDOVA'DAKİ YATIRIM FIRSATLARI KONUŞULDU

Gaziantep Genç İş İnsanları Derneği (GAGİAD), Moldova'nın Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor başkanlığındaki heyeti ağırladı.

Gaziantep Genç İş İnsanları Derneği (GAGİAD), Moldova'nın Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor başkanlığındaki heyetini ağırladı. İş fırsatlarına ilişkin görüşmelerin gerçekleştirildiği ziyarette, Türk kökenli büyükelçi Dmitri Croitor, Türk iş dünyasını ülkesinde yatırım yapma çağrısında bulunurken, iş fırsatlarını ve teşvikleri paylaştı.

MOLDOVA'YA 500 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT 

Geçen yıl 10 milyar dolar hedefini aştık; bu sene bunun da üzerine çıkmayı istiyoruz...

Moldovalı heyeti dernekte ağırlamaktan ötütü duydukları memnuniyeti dile getiren GAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Koçer, Moldova-Türkiye ilişkilerinin çok eskilere dayandığını ve aslında bu ilişkilerin geliştirilmesinin temelinde de Gagauz Türkleri ile olan ortak değerlerin yattığını dile getirdi. Koçer sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu güçlü yapı son dönemde karşılıklı ticari hacme ivmeler kazandırmakta. Bugün Moldova'ya 500 milyar dolarlık bir ihracat söz konusu. Bu rakamı ülke olarak katlayarak artırmayı hedefliyoruz. Gaziantep sanayisiyle, ticaretiyle ve kültürüyle çok dinamik bir şehir. Gaziantep OSB'si bugün Türkiye'nin en büyük OSB'si ve dünyanın hemen her ülkesine ihracat gerçekleştirmekte. GAGİAD üyelerinin payı tabi ki Gaziantep’in ihracatında oldukça yüksektir. Geçen yıl 10 milyar dolar hedefini aştık; bu sene bunun da üzerine çıkmayı istiyoruz. Küresel koşullara rağmen üretmeye ve büyümeye devam ediyoruz. Bu bağlamda Gaziantep olarak Moldova ile olan ilişkilerimizi de önümüzdeki süreçte büyüterek yolumuza devam edeceğimize inanıyorum."

BÜYÜKELÇİ CROİTOR İŞ FIRSATLARINI ANLATTI

Moldova'daki 43 serbest bölgemizin herhangi birine 1 milyon dolarlık yatırım yaparsanız, 3 sene vergi ödemezsiniz...

Moldava'nın hemen her sektörde çok önemli teşvikler veren politikaları olduğuna değinen Dmitri Croitor, bu yüzden dünyanın hemen her bölgesinden yatırımcıları ağırladıklarını şu sözlerle dile getirdi: 

"İstiyoruz ki Moldova'da Türk şirketlerinin sayısı daha da artsın. Çünkü Türkiye ile Moldova arasında geçmiş ve çok güçlü dostluklar var. Ülkemiz, Moldova'da şirket açmanız için teşvikler veriyor. Moldova'da 43 serbest ekonomi bölgesi bulunuyor. İsteriz ki bunların her birinde güçlü Türk şirketleri de olsun. Türk şirketlerini Moldova'ya çekmeyi arzusundayız. Teşviklerimizin olduğundan bahsediyorum; bunlar çok ciddi boyutta teşvikler. Mesela 43 serbest bölgemizin herhangi birine 1 milyon dolarlık yatırım yaparsanız, 3 sene vergi ödemezsiniz. 5 milyon dolar yatırım yapmanız durumunda, 5 yıl vergi ödemezsiniz." dedi.

MOLDOVA İŞ GÜCÜ ANLAMINDA UCUZ BİR ÜLKE

İşbirliklerimiz sayesinde Moldova'da kazandığımız parayı, çok rahat bir şekilde Türkiye'ye getirebiliyoruz...

DEİK Türkiye-Moldova İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Serhan Yıldız ise ticari diplomasi yoluyla iki ülke arasındaki iş dünyası temsilcilerini bir araya getirmeye çalıştıklarını dile getirdi. Moldova'nın potansiyeli yüksek bir pazar olduğuna dikkat çeken Yıldız, 190 ülkeye ihracat gerçekleştiren Gaziantep gibi önemli bir şehrin, Moldova'da da önemli yatırımlar yapabilecek potansiyele sahip olduğunu şu sözlerle vurguladı:

"Bu açıdan bakıldığında Moldova bir pazar değil bir kapı aslında; yani Avrupa'ya açılan bir kapı. Bugün Moldova'nın Türk Cumhuriyetlerle, Rusya ve AB ile serbest ticaret anlaşmaları bulunuyor. Bu da biliyorsunuz ki sorunsuz, sıkıntısız ticaret yapabilme imkanı demek. Ayrıca Türkiye ile Moldova arasında stratejik bir işbirliğimiz var. Bu işbirliklerimiz sayesinde Moldova'da kazandığımız parayı, çok rahat bir şekilde Türkiye'ye getirebiliyoruz. Moldova çok genç bir nüfusa sahip. Ayrıca Türkiye'deki parite ile Moldova'daki parite aynı ama oradaki asgari ücret 200 euro. Bu rakam 2023 yılı için geçerli olan rakam. Bizde 7500-8000 olarak tahmin edilen asgari ücret, Moldova'da 4 bin TL bile değil aslında. Yani işgücü anlamında da çok ucuz bir ülke."