Elektrik-Enerji

FABRİKALARDA ÖRNEK ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJELERİ

ENERJİ PERFORMANS SÖZLEŞMELERİ VE UYGULAMA ÖRNEKLERİ Escon Enerji Genel Müdürü Onur Ünlü, enerji performans sözleşmeleri ve uygulama örnekleri kapsamında bir sunum gerçekleştirdi. Ünlü, ESCO modelinin detaylarını şu sözlerle anlattı: “Dışarıdan bir kuruluş/ESCO, proje için mali kaynak sağlar. İşletme sahibi için en düşük riskin olduğu iş modelidir. ESCO, performans ile ilgili tüm riskleri üstlenir. İşletmenin performansını, konfor şartlarını ve enerji kullanımını iyileştirir. Enerji tasarrufu miktarı da aynı şekilde ESCO tarafından garanti edilir. Yatırım maliyeti ise sağlanan enerji tasarrufları ile ödenir.”

MİURA BUHAR KAZANI ÇOK KURULUM SİSTEMİ Miura Türkiye Genel Müdürü Hiroyuki Kikkawa, Miura buhar kazanı çoklu kurulum sisteminin enerji verimliliği ve uzaktan önleyici bakımın önemini anlattı. Kikawa, “Japonya kazan piyasasının %77’si tek geçişli kazanlardan oluşmaktadır. Bu tek geçişli kazan, Miura’nın da ürettiği ve sattığı ve pazarının %60’ına hakim olduğu bir üründür. Çoklu Kurulum (KASKAD) sistemi ise toplam kapasitesini küçük kazanlara bölüp, bu kazanları %100 veya %100’e yakın bir yükte çalıştırarak yüksek verim almayı hedefleyen bir kurulum yöntemidir. Bu yöntem ile enerji verimliliği sağlanmaktadır” dedi.

BASINÇLI HAVADA ENERJİ VERİMLİLİĞİ Yiğittaşlar Genel Müdürü Hakan Yiğittaş, endüstriyel tesislerin basınçlı havada sahip olduğu enerji verimliliği potansiyeline dikkat çekti. Yiğittaş, “Basınçlı hava basınçlı hava küresel elektrik tüketiminin yüzde 4- 5ini oluşturur. En büyük endüstriyel enerji tasarrufu fırsatlarından biridir. Türkiye de 2019 yılı sonunda elektrik tüketim miktarı 303,7 TWh olarak kayda geçmiştir. Basınçlı hava sistemlerinin kullandığı elektrik enerjisi 12 ila 13 TWh arasındadır. Kompresörlerin 10 yıllık sahip olma maliyetlerinin yüzde 75 ini enerji tüketimleri oluşturmaktadır. Basınçlı havada enerji tasarrufu yöntemlerinin en başında basınçlı hava kaçaklarının tespit edilerek onarılması gelmektedir. Bunu basınçlı hava sisteminin dizaynı, kompresörlerde ki atık ısının geri kazanılması ve invertör kontrollü kompresör-kurutucu kullanımı takip etmektedir.” dedi.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ UYGULAMALARINDA FİNANSAL YÖNTEMLER Vat Enerji Satış ve Pazarlama Müdürü Gökay Çomoğlu, enerji verimliliği uygulamalarında finansal yöntemler, hibe ve destekler konusunda önemli bilgiler paylaştı. Çomoğlu, VAP Desteklerinden yararlanabilmek İçin gerekli olan şartları şu sözlerle sıraladı: “Ticaret odası veya sanayi odasına bağlı olarak faaliyet gösteren ve her türlü mal üretimi yapan işletmelerin son 3 yıllık enerji tüketiminin ortalama 500 TEP ve üzerinde olması, ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi’ne sahip olması veya sertifika için başvuru sürecini başlatmış olması, Enerji Yöneticisi bulundurması veya EVD firmalarından Enerji Yöneticisi hizmeti alınması ve Enerji Bakanlığı veri tabanında kayıtlı olması gerekiyor” dedi.

BUHAR ÜRETEN İŞLETMELERDE ENERJİ GERİ KAZANIM YÖNTEMLERİ TANPERA A.Ş. Endüstriyel Satış Yöneticisi Metin Filizci, gerçekleştirdiği sunumda buhar üreten işletmelerde enerji verimliliği ve enerji geri kazanım yöntemlerini anlattı. Filizci, “Kazanın çalışmasında maksimum verimliliği sağlamak için iki koşulun gerçekleşmesi gerekir. Birincisi havanın yakıta oranının tam yakmayı sağlamak için tasarım sınırları içinde minimumda tutulması ve bu oranların yüksek doğrulukta sürekli yapmasıdır. İkincisi ise kazanın hedef sıcaklık veya basınç değerinin yakma sistemi tarafından sürekli izlenerek, hedef değere ulaşmak için her zaman tam ve doğru miktardaki yakıt ve havanın yakılmasını sağlamaktır. Kazanlar düşük yükte ve aşırı yük durumunda çalıştırılmadıkları zaman en büyük verim elde edilir” dedi.

FABRİKADA KULLANILAN DOYMUŞ BUHARDAN BEDAVA ELEKTRİK ÜRETİMİ Panelde konuşma gerçekleştiren Jenesis Genel Müdürü Fatih Savaşkan, doymuş buhardan bedava elektrik üretiminin nasıl yapıldığını anlattı. Savaşkan, “HUB SST, modüler olarak dizayn edilmiş buhar üreticilerinin yan yana konularak birbirine bağlanması ve ortak bir otomasyondan kontrol edilerek gerektiği zaman gerektiği kadar kuru buharı, yüksek verimde, birkaç dakikada üretebilen, işletilmesi çok kolay ve patlama riski olmayan bir kazan sistemi ile yüksek basınçta buhar üretirken aynı zamanda basınç farkından çok düşük maliyetlerle elektrik üreten bir sistemdir. İşletmenizin ihtiyacı olan buharı sadece %4-6 kadar daha fazla yakıt yakarak üretirken aynı zamanda doymuş buhar türbinleri sayesinde elektrik üretmek mümkündür” sözleriyle bu teknolojiyi anlattı.