Elektrik-Enerji

ENERJİ İZLEME KONUSUNDA YENİ YÖNTEMLER VE DİJİTALLEŞME

Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi’nde düzenlenen “Enerji İzleme Konusunda Yeni Yöntemler ve Dijitalleşme” panelinde verimlilik kavramına vurgu yapıldı. Panelin moderatörlüğünü ENOSAD Başkanı Hasan Basri Kayakıran üstlenirken birçok önemli isim geliştirdikleri teknolojiler hakkında bilgi verdi.

BÜTÜNCÜL BAKIŞ AÇISIYLA UÇTAN UCA ENERJİ YÖNETİMİ VTC İş Geliştirme Müdürümüz Mustafa Mutlu gerçekleştirdiği panelde uçtan uca enerji yönetimi ile ilgili bilgi verdi. Mutlu, “VTC olarak bir sanayi tesisinin uçtan uca yönetimi için ihtiyaç duyulan tüm teknoloji ve altyapıyı sunuyoruz. Sunduğumuz hizmetleri Enerji Yönetimi, Doğal Gaz Tedariki, Enerji Verimliliği Yönetimi, Yenilenebilir Enerji, Elektrik Tedariki, Dengeden Sorumlu Grup, Uzaktan İzleme ve Yapay Zeka çözümleri olarak sıralayabiliriz. VTC olarak V-Gen ve V-Sensor olmak üzere iki ürün sunuyoruz. V-Gen, EPİAŞ, TEİAŞ ve Dağıtım Firmaları Entegrasyonları ile Dijital Enerji Yönetimi Platformu olarak hizmet sunuyor. V-Sensor ise cihaz ve teknoloji bağımsız yapay zeka destekli IIoT platformu olarak görev yapıyor.

Observer Genel Müdürü Altuğ Karataş, gerçekleştirdiği sunumda enerji izleme ve yönetme ile sağlanan enerji verimliliği konusuna değindi. Karataş, “Enerji verimliliği amaçlanan tüm kurumlarda, mevcut sistemin anlık olarak izlenmesi ve potansiyel tasarruf noktalarının belirlenerek iyileştirme ve geliştirme için uygulanacak her türlü adımın yönetimi anlamına geliyor. OBSERVER dijital enerji yöneticisi 7/24 enerjinizi izleyen, aynı zamanda üretim bilgileri, enerji tüketim bilgileri ve enerji verimliliği altyapısı ile karbon salımını azaltan Enerji İzleme ve Yönetim Yazılımıdır. OBSERVER izlenilen noktaların Enerji Yoğunluk Haritasını ve Spesifik Enerji Tüketim değerlerini canlı olarak görüp karşılaştırma yapmanıza olanak sağlıyor. Ayrıca OBSERVER ile istediğiniz enerji kartını seçerek özelleştirilmiş sayfasına giriş yapabilir ve geçmişe dönük Tüketim-Ürün Sayısı Grafiği, Ölçüm Noktası Faturası ve Birim Enerji Tüketim Haritası tek ekranda gösterebilirsiniz” dedi.

Reengen Enerji Teknolojileri Satış Müdürü Kaan Dağ, Endüstride Enerji 4.0 Dönüşümü ve Sürdürülebilirlik konusunu ele aldı. Dağ, “Reengen, ticari binalar ve endüstriyel tesislerin enerji yönetimlerini, IoT ve bulut tabanlı iş zekâsı çözümleri ile dijitalleştiren bir yüksek teknoloji firmasıdır. Dijital Enerji Dönüşümü konusunda uçtan uca enerji yönetimi sunuyoruz. Endüstriyel tesislerde dijital enerji yönetimi başlığında gerçek zamanlı enerji yönetimi ve üretim hatta ve vardiya performans analizleri konusunda danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Enerji ve Fatura tarif yönetimi konusunda enerji satın alma optimizasyonu, Piyasa Katılımcısı Ekranları, Tarife Yönetimi Danışmanlığı sunuyoruz. Karbon ve çevresel etki ve kurumsal sürdürülebilirlik konusunda ISO 14001, ISO 14064 ve ISO50001’e uyumluluk ile sera gazı azaltımı, kurum içi karbon ticareti konularında hizmet veriyoruz. Arıza bakım ve envanter yönetiminde de hizmet sağlıyoruz” dedi.

Fabrikalarda enerji yönetimi ve dijitalleşme konusunda sunumunu gerçekleştiren Wago IoT İş Geliştirme ve Eğitim Uzmanı Buğra Kurugöllü, dijital ve izlenebilir tesisleri anlattı. Kurugöllü, “Başlangıçtan bugüne inovatif çözümler üretiyoruz. Tesislerin dijital dönüşümü konusunda çözümler sunuyoruz. Dijital dönüşüm konusunda SAP, AWS ve Microsoft Azure gibi önde gelen bulut markalarında sertifikalıyız. IT dünyasının temel talebi olan siber güvenliği; TLS 1.3, entegre güvenlik duvarı, OpenVPN ve IPsec gibi protokoller ile ISO 27001’e uygun olarak sağlıyoruz. OPC UA, REST, ProfiNET, ProfiBUS, CAN, EtherCAT, Modbus TCP/UDP, M-bus vb. 20’den fazla endüstriyel haberleşme protokolünü destekliyoruz. Klasik otomasyon runtime (CODESYS veya e!COCKPIT) uyumluluğunun yanı sıra gömülü Linux işletim sistemi ile IT ve OT dünyasını bir araya getiriyoruz” dedi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI İÇİN ALTERNATİF SATIŞ KANALLARI Pier Enerji Genel Müdürü Rıdvan Gültekin, yenilenebilir enerji kaynakları için alternatif satış kanallarıyla ilgili olarak bilgiler verdi. Gültekin, “VTC olarak Enerji İzleme Sistemi, Otonom Dengeleme Mekanizması ve Blok Zincir Uzlaştırma Sistemi konusunda hizmet sunuyoruz. Enerji izleme sistemi kapsamında, aktif güç, görünür güç, reaktif güç, endüktif, kapasitif, akım ve gerilim, frekans, harmonik başlıkları ele alınıyor ve enerji izleme yapılıyor. Otonom Dengeleme Mekanizması alanında ise fatura takibi, proses bazlı maliyet hesabı, kompanzasyon takibi, güç aşım kontrolleri, kablo verimliliği, sayaç izleme ve faturalama gibi konularda hizmet sağlanıyor. Blok Zincir Uzlaştırma Sistemi içerisinde ise anlık uzlaştırma sistemi ile anlık ödeme mekanizması, üretilen yeşil enerjiyi yeşil enerji sertifikası ile satma imkanı, değer kazanan teminat bedelleri gibi konularda destek sağlanıyor” dedi.