Robot Yatımları

6. ROBOT YATIRIMLARI ZİRVESİ VE SERGİSİ

Zirve'nin ilk gününde Dostel Otomasyon ile birlikte Zirve'ye katılan Delta Türkiye'den Ali Alper Tezer, "Delta'nın Robot Ailesi" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi ve ürün gamından 4 ürünü anlattı.

Dostel Otomasyon Genel Müdürü Gökalp Çil, Ali Alper Tezer ile birlikte "Delta'nın Robot Ailesi" sunumunu gerçekleştirdi. Çil sunumunda firmalarının tanıtımını yaptı, sundukları hizmetlere değindi.

Zirve'nin sunucularından biri, aynı zamanda ST Endüstri Radyo'da "Eve İş Götürme" programını sunan Can Karadut idi.

ELBAK Makina adına "Konveyör ve Robot Entegrasyonu" konulu bir sunum yapan Hamza Oğuz'un ardından Murat Yetimoğlu "Sektörde Kullanılan Mekanik ve Yedek Parçalar" sunumu ile ELBAK bünyesinde bulunan TEKNOMARKET'in hizmetlerini anlattı.

Cloos Türkiye Genel Müdürü İbrahim Halil Eyüpoğlu, "Kaynak Prosesleri/Yöntemleri" konulu sunumunda konvansiyonel ve robotik kaynağı karşılaştırdı. Robotik kaynağın avantajlarını anlattı.

Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, "Fabrikaların Dijital Dönüşümü ve İleri Robot Teknolojileri" konulu bir sunum gerçekleştirdi. Bizel, markanın ileri teknolojiye sahip yeni nesil robotlarıyla üretimin dijitalleşmesine yaptığı katkıyı katılımcılarla paylaştı.

Hidro-Tek Secomea Ürün Müdürü Ali Tolga Bektaş, "Uzaktan Erişim ve Veri Toplama" başlıklı sunumunda, Secomea'nın öneminden ve bu sayede işletmelerin elde ettiği kazanımlardan bahsetti.

Hidro-Tek İş Geliştirme Müdürü Noyan Morgül ise, "AGV'ler için Hareket Sistemleri" konusunu ele aldı. Morgül sunumunda, tekerlek ve planet redüktörü bir araya getiren Nanotec markasıyla sundukları çözümleri izleyicilere anlattı.

Entek Otomasyon İşleme ve Ölçme Bölüm Müdürü Hamit Kaya, "Robotik Sistemlerde Görüntü İşleme ve Entegrasyonu" konusunu anlatarak, görüntü işleme sistemlerinde yapılan uygulama örneklerini paylaştı.

Magmaweld Teknik Satış Mühendisi Ahmet Şanlıtürk, "Kaynaklı İmalat için Endüstri 4.0: magNET" konulu bir sunum yaptı. Şanlıtürk sunumunda, yerli veri toplama sistemleri magNET ürünleriyle ilgili bilgiler verdi.

"Hat Sonu Paletleme ve Paketleme Çözümleri" başlıklı bir sunum gerçekleştiren Keramik Satış ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cihad Egemen Demirel, işletmeler için hat sonunun önemini vurguladı. Demirel, bu kapsamda müşterilerine sundukları ürün ve çözümleri anlattı.

Avenco Robotik ve Otomasyon Kurucusu Berkay Doğan, "Robotik Kaplama: Havalimanı İnşaatında Yapılan Gerçek Bir Uygulama" konulu sunumunda, Kuveyt Havaalanı projesinde robotlarla yaptıkları kaplama ve kumlama uygulamalarını ve diğer uygulama örneklerini paylaştı.

Bevese Mekatronik Sistemler Birim Yöneticisi Ömer Kargacık, "Otomotiv ve Beyaz Eşya Sektörlerinde Hızlı Kalıp Değiştirme (SMED) Uygulamaları" konulu sunumunu gerçekleştirdi. SMED'den, uygulamalarından, örneklerden bahseden Üresin, kalıp bağlama ekipmanlarını, kalıp taşıma aracını ve rulo taşıma çözümlerini aktardı.

Bevese Pazarlama Birim Yöneticisi Enes Üresin ise, "Lojistik ve E-ticaret Sektörlerinde Son Noktada Teslimat Uygulamaları" sunumuyla sahne aldı. Üresin, e-ticaretin gelişmesinden ve öneminden bahsederek, akıllı kargo otomatı çözümlerini izleyenlerle paylaştı.

İlk günün son sunumunda Milvus Robotics Genel Müdürü Hasan Ölmez, "Çoklu Otonom Mobil Robot Uygulamaları" konusunu masaya yatırdı. "SEIT" ismini verdikleri otonom mobil robot ürünleri ile ilgili bilgiler veren Ölmez, AMR'lerinin yazılımını, haberleşme sistemini, filo yönetimini ve uygulama örneklerini paylaşarak verimlilik ve yatırım geri dönüş sürelerinin kısa olmasına değindi.

İkinci günün açılışını, ST Endüstri Radyo'da "Etekteki Taşlar" programını sunan Hakan Ömer Gider yaptı. Zirve'de ikinci gün ROBODER özel paneli ile başladı.

“Sahada ve Masada Yükselen Gelecek; Robotik Popülasyon” konulu paneline video konferans yöntemiyle ABD'den katılan Boston Dynamics System Lead Faruk Bursal, lojistik robotların yanı sıra tüketici ve medikal/cerrahi robotların gündemde olduğunu ve talep gördüğünü ifade etti. Bursal, lojistik haricinde dijital dönüşümün konuşulduğunu dile getirerek dönüşümde robotların ve sensörlerin önemine dikkat çekti.

ROBODER özel panelinde konuşan Intecro Robotik CEO’su ve ROBODER Yönetim Kurulu Üyesi A. Ali Şen, "Bu ülkenin robotik entegratörlerinin yapamayacağı şey yok ama bizim birbirimizle iletişim kurabilmemiz çok önemli" dedi.

ROBODER özel panelindeki panelistlerden olan UiPath Türkiye CEO’su Tuğrul Cora, "Endüstride fabrikalarda, fiziksel robotlar nasıl üretim süreçlerini dönüştürdüyse, bizim yazılım robotlarımız da ofis ortamlarında, plazalarda insanların yaptığı işleri dönüştürüyor." diye konuştu.

ROBODER özel panelindeki bir diğer panelist de Türkiye Makina Federasyonu (MAKFED) Genel Sekreteri Zühtü Bakır'dı. Makina sektöründen ve MAKFED'den kısaca bahseden Bakır, konuşmasında kolaboratif robotların önemine dikkat çekerek makina sektöründeki dijitalleşme sürecine değindi. Bakır, “Biz makinacılar için robot uygulamaları olmazsa olmaz" şeklinde konuştu.

ROBODER özel paneline ziyaretçilerin ilgisi yoğun oldu.

İkinci gün sunumları, Omron Türkiye Ürün Pazarlama Müdürü Emrah Atalan'ın "Robot Çözümlerinin, Üretimde Farklı Teknolojilerle Kolay ve Esnek Entegrasyonu" sunumu ile başladı. Atalan sunumunda, OMRON çözümlerinin günümüz üretim sürecine katkılarını ve öne çıkan taraflarını paylaştı.

Optimak STU Yönetim Kurulu Başkanı Tansel Cavit Kulak, "Makina ve Sistem Yatırımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar" konulu sunumuyla yer aldı. Kulak sunumunda; yatırım yapmanın öneminden net bugünkü değere, alternatiflerin karşılaştırılmasından tedarikçi özelliklerine önemli noktaları ele aldı.

"İkinci El Robotlar Neden Kullanılmamalı" başlıklı bir sunum yapan Tara Robotik Otomasyon Proje Lideri Elif Kılavuz, "İkinci el robot alırken garanti kapsamında olmasına dikkat edin ve teminat mektubu isteyin" dedi.

EPLAN Türkiye Ülke Müdürü Ali Özgür Emekli, "Elektrik Tasarımlarında EPLAN Bulut Çözümleri" konusunu anlattı. Emekli sunumunda, EPLAN Platform 2022'ye değindi, eMANAGE, eVIEW, Customer Centric Platform gibi çözümlerinden bahsetti.

KUKAMET İdari ve Teknik Danışmanı Faruk Bekcan, "Hızlı Bağlantı Elemanları" konulu sunumunda; "clamp"i ve özelliklerini, ürünlerini, uygulama örneklerini ve ürünlerinin avantajlarını anlattı.

Altınay Robot Teknolojileri Kıdemli İş Geliştirme Mühendisi Ercan Demirci, "İntralojistikte Yeni Nesil Fabrikalara, AGV ve AS/RS Çözümleri" konulu sunumu ile yer aldı. Demirci sunumunda, AGV ve AS/RS ürün ve çözümleriyle ilgi bilgilendirmelerde bulundu.

Stäubli Türkiye Robotik Bölümü Bölge Satış Müdürü Kazım Örnekal, "Dijital Dönüşüm için Akıllı Üretim ve Mobilite Çözümleri" başlıklı sunum yaptı. Örnekal, robotik teknolojileri, robotik ürünlerinin katma değerlerini, farklı sektörlerden uygulama örneklerini, mobil robot ürünlerini ve bağlanabilirlik ile ilgili çözümlerini paylaştı.

SMC Türkiye Vakum ve Tutucu Teknik Destek Mühendisi Cenan Pekdemir, "Yeni Nesil Robotik Uçlar" konulu bir sunum yaptı. Pekdemir sunumunda; robotlar için vakum ünitelerinden gripper ünitelerine, tutucularından otomatik gripper değiştirme ünitesi ve otomatik takım değiştirme ünitesine kadar ürünlerinden örnekler verdi.

"Robotik Alt Parça PU Uygulaması" konulu bir sunum gerçekleştiren Kalyon Robotik Kurucu Ortağı ve Genel Koordinatörü Batu Toktaş, otomotiv sektöründe devreye aldıkları otomotiv camlarının üzerine uygulanan braket ekipmanları projesini ve kazanımlarını anlattı.

Zirve'nin takdimcileri arasında aynı zamanda ST Endüstri Radyo'da "Reel Piyasalar" programını hazırlayıp sunan Çetin Ünsalan bulunuyordu.

Zirve'nin üçüncü gün ilk sunumunda Schmalz Türkiye Satış Müdürü Rıfat Kavak, "Kolaboratif Tutucular ile Malzeme Taşıma Çözümleri" konusunu ele aldı. Sunumunda robotlarda tutucunun öneminden bahseden Kavak, firmalarının güncel gripper ürün ve çözümlerini paylaştı.

NOVEXX Solutions Ege Bölge Sorumlusu Ali Rıza Kayalı, "Print & Apply 4.0" başlıklı sunumunda yeni XPA 934 Print&Apply ürünlerinin avantajlarını paylaştı. Kayalı, uzaktan akıllı erişime imkan veren makinalarının, sürdürülebilirlik noktasında da önemli katkılar sağladığını ifade etti.

"Mobil Robotlar için Görüntü Sensörü Uygulamaları" konusunda bir sunum yapan Pepperl+Fuchs Turkey İş Geliştirme Mühendisi Anıl Yıldırım, AMR'lerin üzerindeki kamera ürünlerine ve bağlantılı yazılımlarına değindi. Yıldırım, VOS Görüntü Sensörü ile çeşitli sektörlerden farklı uygulamalarını anlattı.

Pepperl+Fuchs Turkey İş Geliştirme Mühendisi Hamdi Kobal, "AGV'lerde Güvenlik için Benzersiz Ultrasonik Teknoloji" başlıklı sunumunda otonom araçlar üzerinde kullanılabilecek çarpışmayı engellemeye olanak tanıyan safety ultrasonik sensörden ve uygulama alanları ile örneklerinden bahsetti.

Halıcı Elektromekanik ve Robotik Sistemler Müdürü Mehmet Demir, "Gelişmiş Üretim Hatlarında Robotların ve Cobotların Entegrasyonu" sunumu ile yer aldı. Halıcı firmasının robotik ürün ve çözümlerinden bahseden Demir, Slovenya'da hayata geçirdikleri "Fırın Şasesi Üretim Hattı Projesi"ni paylaştı.

Simtek Otomasyon Genel Müdürü Ulaş Tayfur Vural, "Manuel Pres Hatlarının, Robotlu Pres Hatlarına Dönüştürülmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar" konulu bir sunum gerçekleştirdi. Vural sunumunda, firmalarından ve yetkinliklerinden bahsetti, devreye aldıkları robotlu pres hattı uygulamalarından örnekler verdi.

ACS Otomasyon Satış Pazarlama Müdürü Canberk Ünlü ve INXPECT Satış Müdürü Roberto Patrignani, "Üç Boyutlu Volümetrik Radar Güvenlik Sistemi : INXPECT" sunumlarını katılımcılara sundular. Radar tabanlı güvenlik ürünlerinin avantajlarına değinen Ünlü ve Patrignani, kişinin tehlikeli bölgeye girdiği anda tespit edilebildiğini ifade ettiler.

Fatih Otomasyon Satış Mühendisi Cengiz Şeker, "Tel Büküm Makinalarında Kapalı Çevrim Gergi Kontrol Sistemleri" konulu sunumunu paylaştı. Şeker, distribütörlüğünü yaptıkları FMS markasının Telemetri Sistemi ile ilgili bilgiler verdi ve tel büküm üretimine sağladığı faydaları anlattı.

Zirve panel alanındaki son sunumu "Mobil Robotlar için Aktüatör Çözümleri" konusu ile LINAK Satış Yöneticisi Levent Aytar yaptı. Aytar, lineer aktüatörün kullanım alanlarını ve uygulamaları, mobil robotlara sağladığı faydaları, müşterilerine terzi usulü sundukları aktüatör modellerini ve proje referanslarını ele aldı.

Zirve'nin takdimcilerinden olan ve aynı zamanda ST Endüstri Radyo programcılarından Bahar Yıldırım, panellerin kapanışını yaptı, katılımcılara ve konuşmacılara teşekkür etti. Yıldırım, "Gelecek yılki Zirve tarihimiz 4-6 Ekim 2022'de görüşmek üzere" diyerek sözlerini noktaladı.