Radyo Haber

BİYOLOJİK GÖLETLER SUDAKİ BAKTERİLERİ DENGELİYOR

Eve İş Götürme programında Can Karadut’un sorularını yanıtlayan Cem Botanik Genel Müdürü Ayşe Şirin, biyolojik göletler üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

GÜNDELİK HAYATA UYGUN OLMALI

Çalışma yapılırken duygusal tercihler yerine doğru seçimlerin yapılması gerektiğini belirten Şirin, mekanın seçimi, toprak yapısı gibi gerçekçi çözümlerin önemli olduğunu kaydetti.

Şirin, yaptığımız her şey yaratıcılığımızın ve hayal gücümüzün bir ürünü diyerek  işlevselliğin her zaman ön planda olduğunu da ifade etti.

Şirin ayrıca, bir proje çalışmasının gündelik hayata uygun olması, insan yaşamıyla rahatlıkla bütünleşmesi ve konfor sağlamasının öncelikleri olduğunu da vurguladı.

SU İÇİLEBİLİR HALE GELİYOR

Biyolojik göletler üzerine bilgi veren Şirin, “Bu, sudaki yosunlaşmayı önleyebilmek için sudaki bakterileri dengeleyen bir sistem. Yani, içinde yüzülebilen, kimyasal bir temizlik yapmaya gerek kalmadan, içindeki bitkilerle ve ortamdaki bakterilerle temizlenmesinden ortaya çıkan bir gölet olarak düşünebiliriz. Doğadaki dengeyi bozmadan, yosun konsantrasyonunu mikroorganizmalar sayesinde azaltıyorsunuz. Fosforla dengeleyerek de suyu değil yüzülebilir, içilebilir hale getiriyorsunuz.” dedi.

Sıfır klor, yüzde 100 sağlık sistemi ile biyolojik göletleri kurduklarını belirten Şirin, sistemlerin en son teknoloji ile çalıştığını belirterek  en öne çıkan özelliğinin hangi iklim şartları olursa olsun çalışabilmesi olduğunu ifade etti.

MALİYETİ DAHA AZ 

Biyolojik göletlerin işletim maliyetlerinin normal bir havuzdan 4-6 kat daha az olduğunu vurgulayan Şirin, “Doğal bir sistem, bahçenizin, mekanınızın içinde bitkilerin arasında yüzebiliyorsunuz.” dedi.
Görselliği ön plana çıkarırken içinde bitki ve balık olabiliyor diyen Şirin, arıtma ve kuru devre sistemlerinin farklı çalıştığını belirtti.

Şirin, “En az 1,5 metre derinlikte olmalı. Biraz kimya bilgi ile suyu hatta denizden alıp arıtarak normal tatlı su haline getirilebilir.” dedi.