Enerjisini Üreten Fabrikalar

Beymen Group, 2024’te Enerjisinin Yüzde 3’ünü Yenilenebilir Kaynaklardan Karşıladı

Beymen Group, sürdürülebilirlik stratejisi Beymen Promise kapsamında ilk sürdürülebilirlik raporunu yayınladı.

Beymen Group, çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarındaki (ESG) taahhütlerini, 2024 yılı performansını ve uygulamalarını şeffaflıkla ortaya koyduğu ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda grubun sürdürülebilirlik yolculuğunu tüm detaylarıyla yansıtan rapor, Global Reporting Initiative (GRI) standartları referans alınarak hazırlandı.

KAZANIMLAR RAPORDA DETAYLICA ELE ALINDI

Beymen Group’un 7 çalışma grubu tarafından yürütülen ve doğaya, topluma ve insana verdiği sözlerden oluşan sürdürülebilirlik yol haritası kapsamında 2024 yılı raporunda öne çıkan noktalar şöyle:

· 2030 yılına kadar Sıfır Atık hedefine ulaşma misyonu doğrultusunda; Beymen Campus, cadde mağazaları ve Merkez Depo için Sıfır Atık belgesi alındı, 922 ton atık geri dönüştürüldü.

· 2024’te enerji tüketiminin %3’ü yenilenebilir kaynaklardan karşılandı. Beymen Group bu oranı 2030’da %30’a çıkarmayı hedefliyor.

· Toplam plastik ambalajların içerisindeki geri dönüştürülmüş plastik oranı %12,9 olarak belirlendi. Toplam +45 ton geri dönüştürülmüş plastik kullanılarak hem plastik atıkların azaltılması hem de döngüsel ekonominin desteklenmesi sağlandı.

· Beymen Group Private Label (Beymen, Beymen Club, Beymen Collection, Academia, Network, Divarese-Geoge Hogg) koleksiyonlarının %32’si sürdürülebilir ürünlerden oluştu.

· 2030 yılına kadar kadın çalışan oranını %50’ye çıkarmayı taahhüt eden Group’un 2024 yılı kadın çalışan oranı %44 olurken, Group’ta, yeni işe alımların %50’sini de kadınlar oluşturdu.

· Grubun sorumlu tedarik zinciri oluşturma hedefi kapsamında tüm yerel tedarikçilerin %68’i, stratejik ve kilit tedarikçilerin ise %94’ü için ESG denetimleri gerçekleşirken, yeterli performans gösteremeyen 19 tedarikçi ile iş ilişkisi sonlandırıldı.

· Kumaş atıklarının ipliğe dönüştürüldüğü bir geri dönüşüm projesi başlatıldı. Lüks ürün kalitesinden ve dayanıklılığından ödün vermeden üretilen battaniyelerde %50 oranında geri dönüştürülmüş iplik kullanıldı.

· Döngüsel modada öncü olma vizyonuyla lüks ikinci el satış platformu olarak başlatılan Beymen Reborn projesi ile 2.983 çanta ve 1.452 ayakkabı yeni sahipleriyle buluştu. Temizlik ve tadilat hizmeti ile ürünlerin ömrünün uzatılması hedeflenen Beymen Repair projesi devreye alındı.

· 2024 yılında Private Label ürünlerde kullanılan Jeanologia Denim, LWG, BCI, European Flax, FSC (Lenzing Ecovero, Lenzing Modal, Lenzing Lyocell) sertifikalı sürdürülebilir ürünler ile +400.000 ton su kullanımının önüne geçildi. Bu oran yaklaşık 160 olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar suya denk geliyor.

· 2024 yılında Beymen Group’un Kapsam 1,2 ve 3 emisyonları toplam 69.821 ton CO₂e olarak ölçüldü. Beymen, 2050 yılına kadar değer zincirinde net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı taahhüt ediyor.

“TÜRKİYE’DEKİ TEDARİKÇİ EKOSİSTEMİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR YERE SAHİBİZ”

Beymen Group CEO’su Elif Çapçı, yaptığı değerlendirmede iklim krizinin her geçen gün daha ciddi bir sürdürülebilirlik riskine dönüştüğüne dikkat çekerken şöyle devam etti: “Dünyayı, hayatımızı ve iş modellerimizi direkt olarak etkilediği için her birimizi daha sürdürülebilir çözümler arama yoluna itiyor. Lüks moda ve tekstile dokunan her alanda varız, bu alanda Türkiye’deki tedarikçi ekosistemi için çok önemli bir yere sahibiz. Dolayısıyla etki gücümüz de, yaratacağımız dönüşümle değişimi hızlandırma gücümüz de ve elbette sorumluluğumuz da çok büyük. Biz Beymen Promise ile modada sürdürülebilirlik yolculuğumuza başlarken, tasarımdan üretime, alışveriş alışkanlıklarımızdan, kullandığımız ürünlerin yaşam sürelerine ve geri dönüşümlerine uzanan pek çok alanı kapsayacak şekilde yola çıktık ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni kendimize referans aldık. ‘Dünyaya Sözümüz Var’ mottosuyla paylaştığımız ‘Beymen Promise’ ile daha iyi bir gelecek vizyonu ile yola çıktık. Danışmanlıklar aldık. Öncelikle, alanında uzman kurumlar ile içeride bir inceleme süreci başlattık. Çevre, Ambalaj, Döngüsel Ekonomi, Ürün – Recycle, Tedarik, Yönetişim ve İnsan olmak üzere 7 çalışma grubumuzu kurduk. Sürdürülebilirlik yol haritamızı çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim stratejilerimiz çerçevesinde kapsayıcı, şeffaf ve ölçülebilir bir yaklaşımla belirledik. ESG hedeflerimizi tanımladık. Geçtiğimiz 1 yıl tüm bu açılardan nerede olduğumuzu anlamak ve şeffaf bir dönüşüm yolculuğu başlatmak açısından çok önemliydi.”