Enerjisini Üreten Fabrikalar

BASF NET SIFIR HEDEFİNE DOĞRU İLERLİYOR 

BASF Seçkin Keleşoğlu, “Enerji Tasarrufu ve Karbon Ayakizi Azaltım Uygulamaları” başlıklı sunumunu Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi’nde düzenlenen panelde gerçekleştirdi. 

Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi’nde konuşma gerçekleştiren BASF Mühendislik ve Bakım Müdürü Seçkin Keleşoğlu, şirketin yapısından ve hayata geçirdikleri uygulamalardan bahsetti. Keleşoğlu, “Sürdürülebilir bir gelecek için kimya yaratıyoruz Ürünlerimiz neredeyse tüm sektörlerde kullanılıyor.
Ekonomik başarı, sosyal sorumluluk ve çevrenin korunması konularını bir araya getiriyoruz. 2021 yılında 78,6 avro satış rakamına ulaştık. Farklı sektörlerden ve ülkelerden 90 binin üzerine müşteriye ulaşıyoruz” dedi. 

BASF’DE NET SIFIR 2050’YE DOĞRU İLERLİYORUZ

Global olarak; net CO2 emisyonlarımızı 2030 yılına kadar, 2018’e kıyasla yüzde 25 oranında düşürmek istiyoruz. 2050 yılına kadar ise net ‘0’ CO2 emisyonuna ulaşmayı hedefliyoruz. Bu hedefimize ulaşmak için müşterilerimize düşük karbon ayak izine sahip ürünler sunma konusunda öncülük ediyoruz. Ayrıca iklim hedefimize ulaşmamızı sağlayacak ve uzun vadede daha da fazla tasarruf sağlayacak önlemleri, global bir Karbon Yönetimi programında bir araya getirdik. BASF’de karbon yönetiminin; enerji ve süreç verimliliğini iyileştirerek üretimden kaynaklanan CO2 emisyonlarını düşürmek, global enerji tedariğinde yenilenebilir enerjinin oranını artırmak ve Ar&Ge programıyla, düşük emisyonlu üretim için teknolojiler geliştirmek olmak üzere 3 ana konusu bulunuyor” dedi. 

BASF ÇAYIROVA KARBON EMİSYON AZALTIM ÇALIŞMALARI

Karbon emisyon azaltım çalışmaları kapsamında hayata geçen projeler hakkında bilgi veren Keleşoğlu, “BASF’nin Çayırova fabrikasında enerji tasarrufu projelerini hayata geçirdik. OpEx yolculuğumuzda 800’den fazla enerji verimliliği projelerini tamamladık. 2018 ile 2021 1371 t CO2 eq/a (-14%) elektrik ve buhar tüketim tasarrufu elde ettik. Bundan sonra ise 2030 yılına kadar karbon emisyonumuzu yüzde 25 oranında azaltmayı ve 2050 yılına kadar ise karbon sıfır hedefine ulaşmayı planlıyoruz. Enerji tüketimini azaltan OpEx projelerine devam edeceğiz. Önemli enerji tüketicileri ve prosesleri daha detaylı analiz edeceğiz. ISO 50001 altyapısının iyileştirilmesi ve green elektrik & eboiler uygulamalarını hayata geçireceğiz. Mevcut enerji tüketimlerini ölçme ve izleme sistemimiz, ISO 50001 enerji yönetim sistemi entegrasyonu ile daha da yakından takip edilerek olası sapmalara karşı hızlı müdahale imkanı sağlandı. Enerji etüdü yapılarak potansiyel yeni tasarruf alanları belirlendi. Yeşil enerji sertifikası alarak Çayırova fabrikası içerisinde tükettiğimiz enerjinin yenilenebilir kaynaklardan üretildiğini garanti altına aldık.” dedi. 
               
ELEKTRİK VERİMLİLİĞİ PROJELERİ

•    Eski chiller sisteminin, enerji verimliliği yüksek yeni teknoloji chiller ile değiştirilmesiyle elektrik tasarrufu sağlandı. 
•    Sahada bulunan pompalar enerji verimliliği yüksek pompalar ile değiştirilip enerji tasarrufu sağlandı.
•    Gaz hatlarında kullanılmayan ekipmanları sökülmesi ile daha az basınç kaybı ile gaz transferi sağlandı. 
•    Blowerlara frekans kontrolleri eklenerek, kapasite kontrolü ile bir blower stand-by’da çalışarak elektrik tüketimi azaltıldı. 
•    Eski aydınlatma armatürlerinin led tipi armatürler ile değişimi sayesinde enerji tasarrufu azaltıldı.