Plastik parça üretimi, içerdiği yüksek ısı, kimyasallar ve parçanın makinadan alınma süreçleri açısından düşünüldüğünde; işçi sağlığını ve güvenliğini olumsuz etkileyen birçok prosesi içinde barındırıyor. Bu süreçlerden insanı ne kadar uzaklaştırmayı ve süreçleri insandan bağımsız hale getirmeyi başarabilirsek o denli çalışanları korumamız ve güvenli bir üretim yapmamız mümkün oluyor. Bu da elbette endüstriyel teknolojilerden maksimum faydalanarak sağlanıyor. Vizyoner üreticiler, plastik parçaları makinadan uzaklaştırma süreçlerinde robotlardan yararlanırken, ürün kalitesinin ve üretimde bir aksaklık olup olmadığının kontrolünü de yine üretim ortamına uzaktan müdahale imkanı sunan teknolojilerle gerçekleştiriyorlar. ST Endüstri 4.0 Uygulamaları dergimizin 2021 yılına ait son sayısında; bu imkanları üretim süreçlerine çok güzel örneklerle taşıyan üreticilerimizden Realplas Otomotiv Plastik firmasını kapağımıza taşıdık.

Realplas Otomotiv Plastik Üretim Müdürü Enes Köroğlu; “Welltec plastik enjeksiyon makinalarının sunduğu uzaktan erişim özelliği ile fabrikadaki tüm plastik
enjeksiyon makinalarına cep telefonundan, bilgisayardan bağlanması için gerekli altyapıların bir kısmını kurduk. Evden veya ofisten şu anda makinamıza bağlanarak herhangi bir operasyona müdahale edebiliyoruz.” diyor.

***

Tüm üretim süreçlerinde teknolojik olarak yenilikleri takip eden İSTON A.Ş bu ayki son fabrika ziyareti çalışmamız oldu. Türkiye’de bir ilke imza atan İSTON
A.Ş, 3D beton yazıcı teknolojisi ile inşa ettiği ve robotik sistem kullandığı 3 oda bir salon 155 metrekare büyüklüğündeki konutun inşasını 1 haftada tamamladı.
İSTON A.Ş. Kalite ve Ar-Ge Müdürü Emre Örtemiz ile gerçekleştirdiğimiz röportajın detaylarını Akıllı Fabrika köşemizden inceleyebilirsiniz.

Yılın son sayısında, yine Endüstri 4.0 dünyasına yön veren üreticilerin bilgi dağarcığınızı geliştirecek yenilikçi ürün, çözüm ve uygulamalarına yer verdik.

Keyifli okumalar ve şimdiden sağlıklı, mutlu yıllar...