İmalat firmalarının iyi ürün tasarımlama yeteneği pazardaki başarı için her zaman önemli bir faktör olmuştur. Bununla beraber iyi ürün her zaman yüksek karlılık anlamına gelmez. Ürün yalnızca fiyatının altında üretilebildiği takdirde karlı olabilir. Fiyat çoğunlukla pazar koşullarına göre değişir, maliyet ise firma tarafından daha fazla kontrol edilebilir. Örneğin imalat sisteminin verimliliğinin arttırılması ile maliyetler aşağıya çekilebilir. * * *

Modern imalat sistemleri yüksek oranda bütünleşik otomatik yapıdan oluşmaktadır. Robotlar, besleme ve elleçleme sistemleri, CNC tezgahlar,  depolama üniteleri, montaj hatları bu yapının temel öğeleridir. Modern imalat sistemi büyük çaplı yatırım gerektirdiğinden uzun dönemli verimliliği pozitif kılacak şekilde tasarımlanmalıdır. Bu amaçla dinamik yapıdaki imalat sisteminin olası darboğazlarının öngörülmesi, çizelgeleme hatalarının engellenmesi, ara stok yerlerinin iyi belirlenmesi, rotaların zekice adımlandırılması, kullanım istatistiklerinin simüle edilerek doğru yatırım konfigürasyonuna ulaşılması yaşamsal önem taşıyan konudur. 

* * *

Bu verimli yapıya ulaşmanın tek ucuz yolu imalat sistemini kurmadan önce simüle etmektir. Simülasyon ile fiziki yapının sanal ortamdaki modeli analiz ve test edilerek üretim süreci, ekipmanlar ve personel fiziksel yatırım öncesinde değerlendirilebilirler. Böylelikle çok önemli hatalardan ve kayıplardan korunma olanağına kavuşulur.  

Simüle etmek para ve zaman kaybettirebilir, ama simüle etmemek daha çok zaman ve para kaybettirir!