Türk tersaneciliği proje bazlı çalışırken, özellikle Avrupa pazarının tercih ettiği özel gemileri, kaliteli ve zamanında üreterek göz dolduruyor. Sektörün ilk 3 büyük üreticisi olan Çin, Güney Kore ve Japonya ülkelerindeki tersanelerde katalog üzerinden gemi seçebilir ve değişiklik yapılamazken, Türk tersaneciliği özel dikim yapan terzi gibi hizmet veriyor. Kaptanoğlu-Desan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Cenk İsmail, bu yüzden nitelikli projelerin adresinin genelde Türkiye olduğunu, Norveç özel sektörünün, nerdeyse tüm yolcu ve araç taşıyan ferry tipi özel gemilerini Türk tersanelerinde inşa ettirdiğini vurguluyor.

Yıllık 50.000 ton çelik kesme kapasitesi, 1500 metre uzunluğundaki rıhtımı ve Türkiye’nin en büyük portal vinçleri ile 300 bin metrekare alan üzerine kurulmuş gelişmiş bir tesise sahip olan Tersan Tersanesi de LNG, hibrit ve akü ile çalışan gemiler ve katma değeri yüksek çeşitli tür ve büyüklükteki niş gemilerin üretiminde önemli uluslararası bir oyuncu. Bu ay kapak konumuz kapsamında konuk ettiğimiz markanın İş Geliştirme ve Pazarlama Sorumlusu Elif Şahin, “Çelik kesim alanımızda kullandığımız panel hattımızda yer alan makina parkurumuz, çelik kesim ve kaynatmadaki hataları sıfırlayacak, robotik teknolojilerle donatılmış bir hat. Bu hat üzerinde robotik profil çakma makinaları ve robotik kaynak makinaları bulunuyor” dedi. Türkiye’nin ayak aralığı en geniş vinci olma özelliği taşıyan ve yatay üretim hattına hizmet verecek yeni portal vincini devreye alan marka ile yaptığımız röportajın detaylarına kapak bölümünden ulaşabilirsiniz.

***

Gelelim makina sektörünün gündemine..

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, “2019’a göre 1 milyar dolar fazla ihracat yaparak, geçen yılın bütününde uğradığımız kaybı ilk 5 ayda yerine koyduk ve pandeminin makina ihracatına etkilerini tamamen bertaraf etmiş olduk. İhracatımızın büyük kısmı yanında makina ithalatımızın da yüzde 55’ini AB’den yapmak, bizi birçok Avrupalıdan daha Avrupalı yapıyor ama biz bu pastadan çok daha kalın bir dilim kesmenin peşindeyiz.” dedi. TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Varlık ise takım tezgahları kullanımında Türkiye’nin pandeminin etkisinde geçen 2020 yılını büyük bir fırsata çevirdiğini vurguluyor. Başkan ile 2020 yılını, takım tezgahları sektörünü, Covid-19’un sektörel bazda birinci yıl etkilerini ölçümledikleri araştırmayı, sektörün geleceğini ve 2021 yılı öngörülerini konuştuk. Detaylar “Dernek” bölümünde.. Yeni sayımızda makinalara hayat veren aksam üretici ve temsilcilerinin yenilikçi ürün çözüm ve uygulamalarına “Makina ve Aksamları” bölümümüzde yer verdik.

Ağustos sayımızı bir solukta okumanız dileğiyle...