Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), sektörün güçlü yönleri ve ihtiyaçlarına yönelik yol haritasını içeren “Geleceği bugün şekillendirmek” adındaki kapsamlı raporunu hazırlayarak kısa süre önce kamuoyuna sundu. TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer’in de açıkladığı gibi Türkiye Beyaz Eşya Sektörü yılda 4,5 milyar dolar civarında ihracat yapan ve yaklaşık 4 milyar dolar dış ticaret fazlası veren lokomotif bir sektör. 2000’li yıllardan itibaren ivme kazanan ihracat son 20 yılda 10 kat arttı. İhracatın da toplam satış içerisindeki payı yüzde 75’in üzerinde ve Türk üreticilerin dünyada 170 ülkeye ihracatı bulunuyor. Hedef, dünyanın ikinci büyük üretim merkezi konumundaki Türkiye beyaz eşya sektörünü, hızlıca büyütmek. Beyaz Eşya Üreticileri, büyüme alanını “dijital beyaz eşya üretimi ve ihracatı” olarak belirlemiş durumda. TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, “Ülkemizi beyaz eşya üretiminde dünyada bir teknoloji üssü haline getirebiliriz. Bir birleriyle konuşan akıllı cihazlar, önümüzdeki dönemde giderek yaygın hale gelecek. Cari fazla veren sektörümüz dijital beyaz eşya üretimiyle bunu daha da artıracak ve beyaz eşya tamamıyla yüksek teknoloji içeren ürün haline gelecek. Büyüyen dünya beyaz eşya pazarından daha fazla pay alabilmek ülkemizin uluslararası rekabet gücüne ve ekonomisine de önemli katkı sağlayacaktır” diyor. Avrupa ve dünyada Türkiye’nin yüz akı sektörlerinden olan Beyaz Eşya Sanayi, bu hedefleri doğrultusunda yüksek teknolojili makina ve hatlara yatırım yapmaya, kapasitesini artırmaya devam ediyor. Yeni sayımızda bu firmalardan Daikin ve
Termo Teknik Fabrikası ile bu alanda çözüm sunan markalardaki yeniliklere yer verdik. Daikin Türkiye 2020’de, tam otomatik pres hattı yatırımı ile pres hattı kapasitesini yüzde 60 oranında, iç üretim oranını ise yüzde 40 oranında artırdı. Termo Teknik ise Çorlu’daki fabrikasındaki 7’inci üretim hattının inşasını tamamlayarak Ocak ayında devreye aldı. Termo Teknik Türkiye Ticari Genel Müdürü M. Emin Kasan, “Yeni hattımız, 80 metre uzunlukta; iki yüksek tonaj pres, farklı kaynak işlemleri yapan 11 makina, çeşitli kesme ve döndürme üniteleri ile iki test tank ünitesinden oluşuyor.” dedi. Detaylara kapak bölümünden ulaşabilirsiniz.

***

Gelelim makinacıların gündemine… Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) 2020 yılında Türkiye’nin 17,1 milyar dolar makina ihraç ettiğini açıkladı. Aralık’taki yüzde 17,5 artışın da katkısıyla son çeyrekte yüzde 9 ihracat artışı sağlayan sektörün ihracat geliri, 2020’de sadece yüzde 4 düştü. Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, “Gerek Yatırım Teşvik mevzuatımızın gerekse kamu alımları ve KÖİ projelerinin 11. Kalkınma Planı’nın yerli makinaları önceleyen hükümlerine uygun hale getirilmesini öncelikle talep ediyoruz.” dedi.

***

Mart sayısında yine makina sektörüne yön veren markalarla yapılmış röportajlar, üretime hız, hassasiyet ve kalite katan çözümler, dergimizin içeriğini oluşturuyor.