Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili alınan kararlar ve gerçekleşen yatırımlar doğrultusunda farklı konular gündemdeki yerini alıyor. Şu anda yenilenebilir enerji sektörü 6 önemli başlık üzerinde duruyor. Güneş YEKA ihalesiyle ilgili gelişmeler, hibrit projelerle ilgili duyurular, en ucuz enerji kaynaklarıyla ilgili belirlemeler, depolama taslağı ile gelişmeler, ikili anlaşmalar ve Türkiye’nin deniz üstü rüzgar kapasitesi bu başlıklar arasında yer alıyor. Yenilenebilir Enerji Yatırımcıları Derneği GÜYAD, yenilenebilir enerji sektörünün mevcut gündemini GÜYAD Başkanı Cem Özkök değerlendirdi. Yaptığı değerlendirmeler kapsamında ise yenilenebilir enerji kaynaklarının önümüzdeki günlerde daha çok gelişeceğinin önemli bir sinyalini verdi.

Yatırımcıların ve sektör temsilcilerin yakından takip ettiği hibrit projelerle ilgili gelişmeler Türkiye’nin mevcut kapasitesinin artmasında etkin bir rol oynayacak.
Özellikle rüzgar projelerinde güneş hibrit yapılmasında problem kalmaması ve orman sahası haricinde rüzgar santralleri içinde güneş kurulumun yapılabilmesi birçok yatırımın önünü açacak. Jeotermal, termik ve hidroelektrik santrallerinde ise durum değişiklik gösteriyor. Çünkü rüzgar ve güneş dalgalı enerji ürettiğinden dolayı birbirini tamamlarken diğer enerji kaynaklarında üretim hattındaki sistem etkilenebiliyor. Bu da TEİAŞ’ın daha davranmasını gerektiriyor.

Türkiye’de hayata geçen hibrit santral projeleri de devreye alınmaya başladı. GE Yenilenebilir Enerji’nin Aşağı Kaleköy Hidroelektrik Santrali projesi ilk tamamlanan çalışmalardan biri oldu ve projenin toplam kurulu gücü 500 MW olarak açıklandı. Bir diğer hibrit santral projesinin ise Kayseri’de hayata geçeceği
duyuruldu. Kayseri’ye kurulacak 4,5’ar MW kapasiteli biyogaz tesisi ve hibrit güneş santrali için Büyükşehir Belediyesi ile Renesco Holding arasında sözleşme imzaladı. Yakın zaman içerisinde hibrit santrallerin sayısının artmasını bekliyoruz.

Enerji sektörüyle ilgili yaşanan yeni gelişmeleri mayıs sayımızdan takip edebilirsiniz.

Keyifli okumalar dilerim...