Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ekonomik anlamda ciddi sonuçları beraberinde getiriyor. Birçok alan bu konudan dolayı zor süreçler yaşarken yenilebilir enerji sektörü de bu etkilerden payını alanlar arasında. Sektörde 2.500 MW kurulu güce sahip yatırımların yapımına devam ediliyor; ancak belli handikaplar bu süreci zora sokuyor. İlk başta tedarik zincirinde ortaya çıkan aksamalar konuşulurken bugün sektördeki mali akışın kesintiye uğraması aynı zamanda finansal yükümlülüklerin devam etmesi bu sorunların başında geliyor.  Yenilenebilir enerji sektörünü temsil eden dernekler bu sürecin “mücbir sebep” kapsamına alınması gerektiğini savunuyor.  

Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, “31 Aralık 2020’de sona erecek YEKDEM’den yararlanacak yatırımlar için son başvuru 31 Ekim 2020 olacak. ENSİA olarak bizim önerimiz, ilk aşamada YEKDEM’in yürürlük tarihinin 31 Aralık 2021’e ötelenmesi ve yeni destek mekanizmasının ne olacağının sektör beklentileri dikkate alınarak en kısa sürede açıklanmasıdır.” çağrısında bulundu. 

GÜYAD Başkanı Cem Özkök de “Finansmanı YEKDEM’e girecek şekilde tamamlanmış ve buna göre proje çalışmalarına başlanmış santrallerin Koronovirüs’ten kaynaklanan gecikmelerden dolayı YEKDEM mekanizmasına girememe durumunda sonuçlarını engellemeye çalışsak da projelerin finansal yapıları şimdiden altüst olmuştur. Zira, alınan tedbirler ve programların hiçbiri bugün itibari ile geçerliliğini koruyamamaktadır. 31.12.2020 tarihine kadar işletmeye giremeyecek olan tesisler için YEKDEM’e girişleri için süre uzatımı verilmesi ve tüm hukuk sistemlerince kabul edilen Mücbir Sebep olgusunu kabul eden gerekli düzenlemelerin yapılması gerekiyor.” diyerek sektörle ilgili ihtiyaçlara dikkat çekti.

ST Enerjisini Üreten Fabrikalar Dergisi olarak sektörle ilgili tüm gelişmeleri yakından takip ederek okuyucularımıza aktarmaya devam ediyoruz. Bu süreçte başta sağlık çalışanları olmak üzere halkın yaşamına devam etmesini sağlayan herkese teşekkür ediyor, zor zamanları birlik ve beraberlik içinde atlatacağımıza inanıyorum.