Geçtiğimiz son 2 yıl pandemi nedeniyle evde geçirilen vaktin artması ve farklılaşan tüketici ihtiyaçları ile hijyen, kişisel bakım ve sağlıklı beslenmeye yönelik ürünlere gelen talep artışıyla Küçük Ev Aletleri sektörü olumsuzluklardan en az etkilenen alanlardan biri oldu. Geçen yıl Türkiye Küçük Ev Aletleri sektörü, dünya genelindeki büyüme trendinin etkisiyle bir önceki yıla oranla yüzde 53,7 oranında artarak 14 milyar TL büyüklüğe ulaştı.

Türkiye’nin önde gelen beyaz eşya ve küçük ev aletleri şirketlerini (Arçelik, Arzum, BSH, Dyson, Electrolux, Haier Europe, Miele, SEB, Silverline ve Vestel) temsil eden TÜRKBESD’in verilerine göre ise 2021’de 6 ana üründe beyaz eşya ihracatı adet bazında 2020’ye kıyasla yüzde 18 artış gösterdi. TÜRKBESD’e üye firmaların Türkiye satışlarının artışı bir önceki yıla göre yüzde 9 olurken, toplam satışlardaki artış yüzde 16 olarak gerçekleşti. Üretimdeki artış oranı ise yüzde 17’ye ulaştı. Beyaz eşya ve küçük ev aletleri şirketleri bu yıl yatırımlarını yüzde 30’un üzerinde bir oranda artırmayı planlıyor. 480 milyon dolara yaklaşan yatırım planları, ilave üretim tesisi, kapasite artışı, makina parkı yenilenmesi, dijital dönüşüme yönelik teknolojik inovasyon, enerji verimliliği, yeşil dönüşüme yönelik ürün tasarımı ve süreçlerini kapsıyor.

Yeni üretim tesisi yatırımlarına hız veren sektördeki kuruluşlardan birisi de Uluslararası marka kimliği ile Almanya Stuttgart ve Türkiye’de Çorlu’da üretim faaliyetlerine devam eden Fakir Hausgeräte oldu. Orhanlı’da bulunan 37 dönüm arazisine 30 milyon dolarlık yeni bir yatırım yapma kararı alan şirket, toplam 25 bin metrekarelik kapalı alanda yapay zeka, artırılmış gerçeklik, biyoteknoloji, Bluetooth ve IOT (nesnelerin interneti) teknolojili ürünlerin üretimine bu yılın son çeyreğinde
başlamayı hedefliyor. Detaylar kapak bölümünde...

***
Nisan sayısında “Dosya” bölümünde Redüktör, Kesici Takım ve Tutucular ile Basınçlı Hava Teknolojileri alanındaki yenilikçi çözüm ve uygulamalarını incelemelerinize sunarken, makinalara hayat veren aksam üretici ve temsilcilerinin yenilikçi ürün çözüm ve uygulamalarına “Makina ve Aksamları” bölümümüzde yer verdik.

Bir solukta okumanız dileğiyle;