Endüstri 4.0’ın temel bileşenleri arasında yer alan yapay zekanın kimler tarafından nerelerde, nasıl kullanıldığı kavrandığı takdirde yaygınlaşmasının daha fazla olacağına inanılmakta. Uygulamalara baktığımızda yapay zekanın şirketlere kazandırdığı yeteneklerin aşağıdaki başlıklar altında toplandığını görmekteyiz. • Ses ve görüntü tanıma. Bu kategori daha çok biyometri uygulamalarında görülse de plaka tanıma, çağrı yönlendirme, sesli komut ile CAD yazılımı ve makina operasyonlarını başlatmada da kullanılmakta. Araçların şerit içinde kalmaları, diğer araçlara bitişmelerini engelleme özellikleri de kullanılmaya başladı.

• Veri analizi. Yazılım ajanı/bot formuna bürünen yapay zeka özellikle yapısal olmayan, değişik format ve türdeki verilerin toplanmasında, derlenmesinde, özetlenmesinde, ilişkilendirilmesinde, iletilmesinde roller üstlenmekte.

• Tercüme. Gerçek zamanlı olarak bir dili başka bir dile çevirme yeteneği gerek çok uluslu şirketlerde, gerekse uluslararası ilişkilerde önemli katkılar sağlamakta.

• Müşteri deneyimi arttırma. Yine bot formundaki yapay zeka e-ticaret sitelerinde, hem de uygulama yazılımlarında sağladığı yardım ve partnerlik ile müşteri adaylarının kolaylık ve keyifli deneyimler yaşamasını sağlamakta. 

• Erken uyarı. Veri trendlerinin projeksiyonlarını yaparak nakit akışı, müşteri talebi, envanter gereksinimi, fiyat düzeyi gibi konulardaki değişikliklere önceden dikkat çeken yapay zeka yazılımları dikkatlerden kaçabilen hususları azaltmakta.

• Makina öğrenmesi. Önceden insan bilgisayarı öğrenirken şimdi bilgisayar insanı öğreniyor. Her cihazın içinde olan bilgisayarın öğrenmeye başlamasıyla insan-makina etkileşimi güçlendi. Keza işbirliği robotları da daha verimli ve emniyetli üretimi öğrenme algoritmaları sayesinde gerçekleştirmekte.   

• Bakım. Yapay zeka burada uzman sistem olarak karşımıza çıkıyor. Arıza teşhis asistanı ve self diagnostic sayesinde tamir işlemleri kolaylaşmakta ve kısalmakta.

Bu örnekler bize yapay zekanın şimdilik aksiyon-reaksiyon, karar ağacı ve arama-karşılaştırma türü uygulamalarda kullanıldığını göstermekte. Yapay zeka henüz insan zekasının çok altında ancak hammaliye işlerini bizden alması da memnuniyet verici.