İnsan sağlığı için en önemli sektör olan ilaç, dijital dönüşüm süreçlerine en kolay adapte olabilecek sektörlerin başında geliyor. Zira hijyen ve en az insan temasının şart olduğu bu alanda, endüstri 4.0 uygulamaları da kolayca gelişebiliyor. Öyle ki yapay zeka uygulamalarının ilaç tasarımına olan etkileri kısa süre önce yapılan bir webinar etkinliğinde tartışıldı. Hedef genlerin tespiti, yan etkilerin tanımlanması ve hangi iki ilacın eş zamanlı maksimum fayda sağlayacağı gibi konular yapay öğrenme ile belirlenebilecek böylece 12 ila 16 ay gibi uzun süreler alan ilaç tasarım zamanında gayet ciddi zaman tasarrufu ve elbette maliyet tasarrufu sağlanabilecek.

Bu ay kapak konusunda Santa Farma firmasını konuk ettik. “ERP sistemleri ile performansımızı anlık takip ederek gelişime açık alanları hemen tespit edip bu sayede çok hızlı aksiyon alarak verimliliğimizi artırıyoruz” diyen Santa Farma Depo Müdürü Hakan Gündoğmuş ile depolarında verimlilik artırıcı uygulamalarını konuştuk. Detaylar kapak röportajımızda..

Yeni sayımızda Akıllı Fabrika köşemizde ise Türkiye’nin en eski ve en büyük steril üretim hizmeti şirketi Birgi Mefar Grubu’ndaki dijital dönüşüm çalışmalarının üretim ve verimliliğe katkılarına yer verdik. Doruk’un akıllı üretim yönetim sistemi ProManage’ı tercih eden Birgi Mefar Grubu’nun Bilgi Teknoloji Müdürü Seval Gündüz, operasyonların dijitalleşmesinin iş akışları ve performansa yüksek katkılar sağladığını, makina ömürlerinde büyük bir artış yaşanırken destek sistemlerinde de iyileşmeler olduğunu aktardı. Yapa zeka, artırılmış gerçeklik uygulamaları, radyo frekans terminalleri, kameralar, sistem entegrasyonları ve geniş bir ağ yapısıyla çok sayıda endüstriyel ekipman kullanarak dijitalleşme sürecinde hızla ilerlediklerini kaydeden Seval Hanım’ın açıklamalarının detaylarına Akıllı Fabrika köşemizden ulaşabilirsiniz. Yine Endüstri 4.0 dünyasına yön veren üreticilerin bilgi dağarcığınızı geliştirecek yenilikçi ürün, çözüm ve uygulamalarına yer verdik.

Keyifli okumalar ve sağlıklı günler...