Otomotiv dünyası yapay zeka algoritmalarını üretim süreçlerine yansıtmayı başarabildiği ölçüde arzu ettiği yüksek verimliliği ve esnek çözümleri, çok daha kısa sürede sağlayabilecek gibi görünüyor. Mart ayında “Otomotivde Endüstri 4.0 Uygulamaları” kapak konusu kapsamında ST Endüstri 4.0 dergimizde Bursa fabrikasında Artırılmış Gerçeklik Teknolojisini (AG) kullanabileceği SuPAR yazılımını devreye alan TKG Otomotiv’i konuk ettik.

TKG Otomotiv Grubu CEO’su Tayyar Katrancı, kalite kontrolün yanı sıra kalıp bakım, bakım, proje, metot ve Ar-Ge faaliyetlerinde de kullanacakları bu yazılım sayesinde müşterilerinin beklentisi doğrultusunda hızlı ve esnek çözümler geliştirebileceklerini aktardı.

Yine TOFAŞ’ın, partneri MECHANICA aracılığı ile devreye aldığı, “TOFAŞ MIX Optimizasyon” projesi, yüksek seviyede değişkenliğin, karmaşıklığın ve çeşitliliğin bulunduğu üretim ortamında, akıllı algoritmalar kullanılarak yapılan ilk “dinamik araç sıralama ve dijital ikiz projesi” adıyla tarihe geçti. TOFAŞ fabrikasında fiziksel herhangi bir objenin yeri değişmeden, kararlar yapay zekaya devredilerek hayata geçirilen “MIX Optimizasyon” sistemi, üretim verimliliğinin yüzde 20’nin üzerinde artmasını sağladı. Detaylar kapak bölümünde..

***

Mart sayımızda “Akıllı Fabrika” bölümünde yer verdiğimiz diğer bir üretici ise PVC kapı ve pencere profili üretebilen Avrupa’nın en büyük tesisi konumundaki
Egepen Deceuninck oldu. MES aracılığı ile anlık olarak üretim, duruş/arıza, deşe vb. takipleri yapma ve neticesinde problemli hat ve kalıpları görerek daha hızlı müdahale etme imkanına kavuşan şirketin üretim süreçlerindeki verimlilik artırıcı projelerini ve dijitalleşme çalışmalarını “Akıllı Fabrika” dan inceleyebilirsiniz. Yılın üçüncü sayısında, Endüstri 4.0 dünyasına yön veren üretici ve çözüm sağlayıcıların bilgi dağarcığınızı geliştirecek yenilikçi ürün, çözüm ve uygulamalarına yer verdik.

Keyifli okumalar...