Uzun hazırlıkzamanları, kapasite kayıpları, sık bakım ihtiyacı, fabrikanın arada sırada tripyapması, yüksek operasyon maliyetleri, ekipmanların zarar görmesi gibi sorunlaryaşamak istemiyorsanız sağlamanız gereken koşullardan biri de vanalarınızınsağlıklı olmasıdır.

Vanalarınsağlıklı olup olmadıklarını anlamanın sağlıklı yolu da testler yapmaktır. Testlervana kalitesini anlamamızı, böylelikle prosesimizin güvenilirliğini arttırıpyukarıdaki sorunlardan kaçınmamıza yardımcı olur.

*                            *                                 *

Testlerde ikikaçak türü kontrol edilir. İlk kaçak türü dışsaldır. Vana atmosfere akışkanveriyorsa kaçak dışsaldır. Dışsal kaçağı anlamak için kabuk (shell) testi yapılır. Bu test vana gövdesinin dayanıklılığınıanlamaya yarar ve nominal değerin bir buçuk katı basınçla yapılır (vana gövdesikarbon çeliği ise daha yüksek, paslanmaz ise daha düşük basınç uygulanır). Butestlerde su kullanılsa da (hidrostatik test) döküm vanalarda mikro porozite olabildiğindenhava kullanılır. Keza korozyon riski varsa hava daha iyi tercihtir. Oksijen, klorinve hidrojen peroksit vanalarında test sonrasında su kalmaması sıkıntı yaşamamakiçin garanti edilmelidir.

İç kaçak isevana kapalıyken contanın etrafından veya kapama mambranı içinden akışkanıngeçmesidir. İç kaçağa makul oranda göz yumulur. Bu oran test standardına göredeğişir. 

İç kaçak testi hava kullanarak, birkaç saniyeden birkaç dakikaya uzayansürelerde yapılır. Amaç dayanıklılığı ölçmek değil, vananın standartlara uygunlukdüzeyini anlamaktır. Standartlar vananın saatte dört adet tavla zarıbüyüklüğünde baloncuk çıkarmasını kusur kabul etmezler. Çünkü bu kadarcık kaçakborunun aşağı tarafını ancak yıllar içinde doldurabilir.   

*                           *                                 *

Standartlar altına düşmeye razı değilseniz test yaptırmaya mecbursunuz!