Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden olan mobilya sektörünü ve bu alandaki robotlu uygulamaları ele aldığımız, yeni yılın ilk ST Robot Yatırımları Dergisi ile karşınızdayız.

TÜİK verilerine göre ilk 6 ayda yaklaşık yüzde 6’lık bir küçülme yaşayan Türk mobilya sektörü, hayata geçirilen ekonomik tedbirler ile nefes aldı. Sektörde KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesiyle birlikte, sektör temsilcileri 2019’a umutla bakmaya başladı. Yeni yılda ihracatın ivme kazanacağı ve gerek özgün tasarımlarla gerekse kaliteli ürünleriyle sektörün uluslararası alanda daha fazla yer edinmesi bekleniyor. Dolayısıyla Türk mobilya sektörünün hem dünyada rekabet edebilmesi hem üretimde belli standartları yakalayabilmesi hem de zor proseslerde ihtiyacı karşılayabilmesi noktasında devreye endüstriyel robotlar giriyor. Tüm üretimlerde olduğu gibi mobilya sektöründe de başrolde olan robotlar, üretimden montaja, polisajdan paletlemeye kadar tüm proseslerde hizmet veriyor.  

Mobilya Ana ve Yan Sanayini kapağımıza taşıdığımız bu sayımızda, Apro Aluminium röportajımızı bulabilirsiniz. İsveç menşeli dünyaca ünlü mobilya mağazası IKEA’nın tedarikçisi olan Apro Aluminium’un Proje Müdürü Bora Pöhrenk ile gerçekleştirdiğimiz röportaj ile firmanın robot yatırımı yapmaya neden karar verdiğini, robot yatırımının üretime olan katkılarını ve sonuçlarını okuyabilirsiniz. 

Dergimizde hemen hemen her sektörü ilgilendiren ve endüstri açısından kilit önem taşıyan konulardan biri olan İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) ile ilgili araştırma dosyamızın ilk bölümünü sunuyoruz. İSG faaliyetleri, işin yürütülmesi esnasında çeşitli nedenlerden dolayı insan sağlığına zarar verebilecek koşullardan korunmak amacıyla yapılan sistemli ve bilimsel çalışmalar olarak tanımlanıyor. Ayrıca çalışanların yanı sıra üretim ve işletmenin güvenliğini sağlamayı esas alıyor. Bu kapsamda araştırma dosyamızın ilk bölümünde, bu konuyla ilgili mevzuatlara, geçmişten günümüze yürürlüğe giren kanunlara yer veriyoruz. Umarız, araştırma dosyamızla birlikte hayati önem taşıyan bu konuyla ilgili farkındalığın artmasına katkı sağlarız. 

2019’un güvenli ve sağlıklı geçmesi dileklerimle... İyi okumalar…