Plastik-Ambalaj Sanayi”ni kapağımıza taşıdığımız 2020’nin son sayısından herkese merhabalar… Türk plastik sektörünü temsil eden Türk Plastik Sanayicileri
Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV)’nın Ocak-Eylül 2020 dönemine ait raporundaki verilere göre; Türkiye plastik sektörünün 9 aylık plastik mamul üretimi 2019 yılının aynı dönemine kıyasla miktarda yüzde 2 gerileme ile 7,3 milyon ton ve değerde yüzde 2,8 düşüşle 25,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Pandemi kaynaklı iç pazar talebindeki gerilemeye rağmen düşüşün ilacı ihracat oldu. Kayıplar ihracat ile telafi edilirken, sektörün 2020 yılında tarihinin en yüksek ihracatına ulaşacağı öngörülüyor. Pandemi nedeniyle ambalaj, medikal gibi talebin arttığı alanların dışında plastik iç pazar talebinde önemli düşüşler gördüklerini dile getiren PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, şirketlerin kayıplarını ihracat ile dengelediğini söyledi. Eroğlu, sektörün geleceği adına ışığın plastik mamul ihracatında yaşanan katma değer artışı olduğunun, yılsonunda plastik mamul üretiminde tarihi rekora imza atılabileceğini kaydetti.

***

Bu ay kapak konusu kapsamında görüştüğümüz, Realplas Otomotiv Plastik Üretim Müdürü Enes Köroğlu, robotlu ve robotsuz üretimin farklarını anlattı. Köroğlu, robotlu üretimde çevrim sürelerini standartlaştırdıklarını, manuel olan süreçlerde değişkenlik gösteren çevrim sürelerinin üretimin stabilitesini kaybettirdiğini ve fire oranının arttığına dikkat çekti. Robotlu Üretim Vizyonu sayfalarımızda ise otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren DİTAŞ’ın Genel Müdürü Osman Sever, robot yatırımlarına ilişkin sorularımızı yanıtladı. Sever, pandemiye rağmen yatırım yaparak yeni robotlu üretim sistemlerini devreye aldıklarını aktararak, önceki yatırımlarının sonuçlarından bahsetti. Sever, “Robotik ve otomasyon yatırımlarımız üretim verimliliği, kalite, iş sağlığı ve güvenliği ve makina bakımına kadar birçok alanda önemli avantajlar sağladı.” dedi.

***

Yılın son ve dergimizin 100. sayısında da robotik dünyasındaki güncel gelişmeler, Uluslararası Robotik Federasyonu IFR’nin yayınladığı 2020 raporu istatistikleri, alanlarında uzman firmalar ile gerçekleştirdiğimiz röportajlarla sektörün nabzını tutmaya devam ediyoruz.

2021’in her şeyden önce sağlık getirmesini diliyorum. Pandemiden uzak, huzurlu, mutlu ve sadece robot yatırımlarının konuşulduğu yeni bir yıl olması temennisiyle…