Plastik ve plastik makinaları ile kauçuk imalat sektörleri için yüksek hız ve yüksek adette hassas üretim, sağlıklı ve emniyetli üretim koşulları ile birlikte en fazla öne çıkan konuların başında geliyor.  

Üretim yönetim sistemi yazılımı ile üretim süreçlerini online olarak takip ederek tüm üretim verilerini otomatik olarak toplayan sektörün öncüsü markalar, plastik parçaların üretimi ve montajını; zamanında, yüksek verimle ve hassas toleranslarda gerçekleştirebiliyor. 

Ayrıca çalışan sağlığı için tehlike oluşturabilecek üretim süreçlerini, hayata geçirdiği robot yatırımları ile aşmayı hedefleyen sektör, yaptığı yatırımlarla Endüstri 4.0 yolunda ilk adımları atmaya hazırlanıyor.  

Yılın son sayısının kapak konusu olan “Plastik-Kauçuk Sanayi “çerçevesinde biz de otomasyonlu üretimi motto’su haline getiren vizyoner markalardan Tekkan Plastik ve Sipil Plastik fabrikalarını ziyaret ederek yetkilileri ile yeni yatırımlarını, otomasyonlu ve robotlu hatları ile tecrübe ettikleri kazanımları konuştuk.

Ziyaretlerimiz, bu fabrikalarla da sınırlı değil. Demir Çelik sektöründe faaliyet gösteren Kocaer Haddecilik’e yaptığımız ziyarette,  yönetim ve kaynak planlama sistemi olarak kullandıkları ERP çözümlerini ve entegre MES sistemi ile nasıl yüksek performans ile üretim yaptıklarını en yetkili ağızdan dinledik. 

Son ziyaretimizi; 40 milyon kutu bitmiş ürüne denk gelecek yeni bir katı üretim ve ambalajlama alanı oluşturulması için 10 milyon avro'luk bir projeyi yürüten İbrahim Etem-Menarini’ye gerçekleştirdik. Detaylara röportajımızdan ulaşabilirsiniz. 

Dosya bölümünde “Test ve Ölçüm” sistemlerindeki yeni trendlere, bu alanda yapılmış röportaj ve güncel uygulamalara; Ayraç bölümünde ise mikrosaniyeler seviyelerinde proseslere cevap verebilen, böylece hızlı ve esnek üretimin önünü açan “I/O Sistemleri”ne, bu alandaki yeni teknoloji ve uygulamalara yer verdik. Her bir sayfasını keyifle okuyacağınıza inanıyoruz.

***

Aralık sayımızda “Tepedekiler” bölümünün konuğu, ekip ile hareket edebilmenin ilk adımını; ekibi oluşturan kişileri iyi anlayabilmek olarak tanımlayan Netes Kalibrasyon Laboratuvarı Müdürü Ozan Filiz ile gerçekleştirdik. Ekiple birlikte hareket ettiğini o ekibe hissettirerek başarının gelebileceğini söyleyen Ozan Bey ile yaptığımız röportajı keyifle okuyacağınıza inanıyoruz. 

Şimdiden mutlu yıllar...