Türkiye’nin enerji talebiyle ilgili öngörüler hazırlanıyor ve ihtiyaçlara yönelik eylem planları belirleniyor. Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi’nin yaptığı açıklamaya göre Türkiye’nin enerji talebinde en hızlı artış elektrikte olacağı söyleniyor. Bu artışın nedenleri olarak ise genç nüfus, gelişen sanayi ve elektrifikasyonun yaygınlaşması gösteriliyor. Tüm bu ihtiyaçlara zamanında ve hızlı bir şekilde cevap verebilmek içinse Türkiye gücünü rüzgar ve güneşten almayı planlıyor. Konuyla ilgili bilgi veren Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) Direktörü Bora Şekip Güray, “Gerçekleştirdiğimiz çalışmalara göre güneş ve rüzgarın elektrik üretimindeki payı yüzde 11’e ulaştı. Bu oranın 2040 yılında yüzde 36’ya çıkacağını öngörüyoruz. Özetle, Türkiye elektriğinin üçte birden fazlasını güneş ve rüzgardan karşılayacak. Hidroelektrik, jeotermal enerji ve biyokütle gibi kaynakları da değerlendirdiğimiz zaman yenilenebilir enerjinin payı yüzde 60’a ulaşacak. İthal kaynaklarının azaltılmasını sağlayarak ve teknolojileri yerlileştirerek yenilenebilir enerjinin payını daha çok artırabiliriz. 2040 yılına kadar elektrik sektöründeki yatırım ihtiyacının ise yıllık 8 milyar dolar seviyesinde olduğunu hesaplıyoruz.” dedi.

Hedeflenen bu rakamlara ulaşabilmek içinse yenilenebilir enerji alanında gerçekleşen yatırımlar her geçen gün artmaya devam ediyor. Özellikle fabrikalar kendi enerjisini güneşten üretmek amacıyla birçok önemli güneş projesini hayata geçiriyor. Mars Lojistik, Baykan Denim, AKO Grup, Kastamonu Entegre, EPSON bu yatırımı hayata geçiren fabrikalardan sadece birkaçı… Beraberinde belediyelerde de benzer bir yatırım hamlesi söz konusu. Bor Belediyesi, Ordu Büyükşehir Belediyesi, Denizli Belediyesi rüzgar, güneş ve katı atıktan enerji üretmek amacıyla yatırım yapan bölgeler arasında yer aldı.

Fabrikalar kendi enerjisini üretmek amacıyla yatırım yaparken enerji verimliliğine yönelik projeler geliştirmeyi de ihmal etmiyor. Enerji verimliliği projesi için Vat Enerji ile bir araya gelen Kellogg, enerji izleme projesini hayata geçirmek için Inavitas ile bir araya gelen Kolen Enerji yatırımcıların kararlılığını gösteren
anlaşmalar arasında yerini aldı.

2021 yılı itibariyle hayata geçen yeni projeleri ve yatırımları Şubat sayımızdan takip edebilirsiniz.