Elektrik sistemleri bilişim teknolojilerinin, yenilenebilir enerji üretim tesislerinin ve güç elektroniğinin etkisi ile büyük çaplı değişimler yaşamakta. Değişimlerin biri de üretimin az sayıdaki büyük ölçekli santrallerden çok sayıdaki küçük üretim birimlerine kayması. Haliyle fotovoltaik çatılar, birkaç rüzgar türbini ya da jeotermal kuyular gibi küçük güçlerdeki enerji üretim tesisleri OG ve AG dağıtım şebekelerine bağlanmaktalar. Bu zorunluluk bir yandan smart gride talebi arttırmakta diğer yandan inovatif müşteri hizmetlerine yol açmakta.

* *

Bu yeni yapı farklı bir iş fırsatı da yaratmakta; dağıtık coğrafyadaki üreticilerin toplu hareket etmelerini sağlayacak ve buradan ticari avantaj sağlayacak bir oluşuma zemin hazırlamakta. Bu işi yapan firmalar “aggregator” olarak adlandırılmakta. Toplayıcı karşılığını önerebileceğimiz bu firmalar çok sayıdaki küçük güçlü üretim yapan üretici-tüketicileri tek başlarına temsil ediyorlar ve dev enerji firmalarının rakibi olarak tüketicilere gidiyorlar. Batıda toplayıcıların sayısı hızla artıyor.

* * *

Toplayıcıların sağladıkları yararlar üç kategoride toplanıyor. Toplayıcılar öncelikle ölçek ekonomisine ulaşmayı, böylelikle üreticileri tam rekabet piyasasının karsızlık çukurundan çıkarmayı sağlıyor. İkinci olarak üretim-tüketim eşitliğini sağlıyor, diğer deyişle gereksinimlerle kaynakları dengeleyerek toplum çıkarını korumaya hizmet ediyorlar. Ancak toplayıcıların asıl yararı büyük dağıtım şirketlerinin karlarını aşağı çekmeleri, onların ezici güçlerinden küçük üretici-tüketicileri ve tüketicileri korumaları. 

Ne demiş atalarımız; Bir elin nesi var, iki elin sesi var!