İklim değişimiyle mücadele kapsamında “Sıfır Emisyon” hedefine ulaşmak için hem ülkeler hem de global çaptaki büyük üreticiler taahhütlerde bulunmaya devam ediyor. Bu taahhüdü yerine getirebilmek içinse belirledikleri yol haritasında emin adımlarla ilerliyorlar ve önemli çalışmalar gerçekleştiriyorlar. İlk adımda ise fosil kaynaklardan enerji üretmek yerine yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretimine yönelik yatırım yapıyorlar. Tabii bu dönüşümün en büyük etkisi teknoloji maliyetlerinin önemli oranda düşmesi oldu. Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde güneş enerjisinde yüzde 90, rüzgar enerjisinde yüzde 60, lityum iyon bataryalarında yüzde 87 oranında azalma görüldü. Gelecek 10 yıl içerisinde ise elektroliz yöntemi ile yeşil hidrojen enerjisi üretmenin maliyeti ciddi oranda azalacak.

Temiz enerji dönüşümünde sanayiye ise önemli görevler düşüyor. Hatta küresel çapta büyük bir çaba gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili bir konuşma gerçekleştiren Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, sıfır emisyon hedefleriyle ilgili bilgi vererek temiz enerji dönüşümüyle ilgili yatırımların artması gerektiğine dikkat çekti. Birol, “Küresel emisyonların üçte ikisini gelişen ülkeler oluşturuyor. Önümüzdeki 30 yıl içerisinde emisyonlardaki büyümenin neredeyse tamamı bu ülkelerden kaynaklanacak. Bu ülkelerde temiz enerji dönüşümü sağlayacak yatırımların artması gerekiyor. Bu dönüşümü gerçekleştirecek yeterli sermaye mevcut fakat bu ülkelerin yatırımcıların güvenini kazanması gerekiyor. Bu kapsamda IEA olarak temiz enerji teknoloji yatırımlarının gelişen ülkelere yönelmesi için somut politika önerileri sunan bir yol haritası hazırlanacak. Temiz enerji dönüşümünün sadece elektrik üretiminde değil endüstri, ulaştırma ve inşaat sektörü için de hızlandırılması gerekiyor. Ayrıca, her yıl temiz enerji yatırımcılarının yaptığı çalışmaları takip eden bir mekanizma kurulacak” dedi.

Biz kendi enerjisini yenilenebilir enerji kaynaklarından üreten fabrikalara yoğunlaşmaya ve hayata geçirdikleri projeleri konuşmaya devam ediyoruz. Bu ay kapağımıza konuk olan Türk Henkel Mühendislik ve Bakım Müdürü Emin Ünlü ile hem enerji verimliliği uygulamalarını konuştuk hem de karbon emisyonlarını düşürmeye yönelik nasıl çalışmalara odaklandıklarından bahsettik.