Kendi enerjisini güneşten üretmek isteyen ve bu alana yatırım yapan fabrikaları her ay kapağımıza taşımaya devam ediyoruz. Yatırımın detayları, fizibilite çalışmaları, üretim hedefleri gibi birçok konuyu konuşuyor, bu alana yatırım yapmak isteyen fabrikalar için uygulama örneklerini inceliyoruz. Bu ay kapağımıza konuk olan TYH Tekstil ise bu uygulama örneklerinden biri… Akhisar’daki fabrikasında kendi enerjisini güneşten üretecek olan fabrika bu yatırımı 5 yıl içerisinde amorti etmeyi hedefliyor. Özellikle hazır giyim gibi hammadde ve terbiye işletmelerine kıyasla daha az enerji sarfiyatı olan, emek yoğun bir işletmenin böyle bir yatırım gerçekleştirmesi birçok fabrikaya örnek teşkil edecek gibi görünüyor. 

Son dönemde kendi enerjisini üretmeye yönelik yatırım gerçekleştiren bir diğer tekstil fabrikası ise Elyaf İplik oldu. Kendi enerjisini üretmek için MY Enerji ile el sıkışan Elyaf İplik, üretim tesisine 1506 kWp kurulu güce sahip proje kuracak ve enerji tüketiminin yüzde 15’ini güneşten karşılayacak. 

Enerji yatırımlarını sadece güneşle sınırlandırmak doğru olmaz elbette. Kendi enerjisini üretmek için yeni bir yatırım hamlesi gerçekleştiren Kipaş Holding, Kipaş Tekstil’in üretim tesisi için 6MWe kurulu güce sahip kojenerasyon tesisi kurdu. Tesis bu yatırım sayesinde yüzde 30 tasarruf sağlayacak. 

Gündemine enerji yatırımı alanlar sadece endüstriyel tesisler değil. Belediyeler, son dönemde kendi enerjisini üretmek ve çevreci yatırımlar yapmak amacıyla yoğun çalışmalar gerçekleştiriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Avrupa’nın en büyük katı atık yakma tesisini kurmaya hazırlanıyor. Yıl sonunda devreye alınması planlanan İBB Atık ve Yakma ve Enerji Üretim tesisi hayata geçtiği zaman günde 1 milyon 400 bin kişinin ihtiyacına cevap verecek şekilde elektrik üretecek. Sakarya Büyükşehir Belediyesi ise Karaman Atıksu Arıtma Tesisi’nin yanında yer alan 55 bin metrekare alan üzerine güneş enerji santrali projesini hayata geçirecek. Belediye ürettiği elektriği arıtma tesislerinde, terfi merkezlerinde ve göl tesislerinde kullanacak. 

Enerji yatırımlarının her zaman gündemde olması dileğiyle...