Tekstil sektörü; konfeksiyon, kumaş, halı, iplik, teknik tekstil başta olmak üzere, inşaat ve tıbbi alanlara dahi hitap edebilen bir endüstri alanı. İç ve dış operasyonların değişkenlik göstermesi, üretim süreci ve hammadde tedariği bakımından hem Türkiye’de hem dünyada diğer sektörlere kıyasla zor bir alan olan tekstilde, pazara üstün kaliteli ürün sunabilmek için dijitalleşmenin hız kazandığı bu dönemde işletmelerin bu teknolojik değişimi operasyonel süreçlerinin tamamında uygulaması elzem hale geldi. Dijitalleşmeyle birlikte tekstil sektörü özelinde koleksiyonların müşterilere erişimi ve bu sayede sipariş süreçlerinin kısalması sağlanıyor. 

“Tekstil” sektörünü ele aldığımız Haziran sayımızda, katma değerli üretim esaslı otomasyon yatırımları yapan, tekstil üreticilerine odaklandık ve bu yatırımların katkılarını konuştuk.  

İlk olarak; Bursa’da yerleşik ve 60 bin metrekare alana yayılmış üretim tesisleri ile Türkiye`nin sayılı entegre tekstil kuruluşları arasında yer alan Işıksoy Tekstil’i otomasyon partneri GMT yöneticisi ile birlikte ziyaret ederek, işletmenin, IoT kapsamında makinalarından GMT PLC’lerle topladığı verilerden de yararlanarak ve veri tabanı raporlama yöntemlerini kullanarak verimliliğini nasıl maksimum düzeye çıkardığını inceledik. 

İkinci ziyaretimizi, RFID sistemi ile üretim süreçlerini daha teknolojik bir noktaya taşıyan Burkay Tekstil’e gerçekleştirerek, lojistik süreçlerindeki yeni yatırımlar hakkında Makina ve Enerji Bölümü Yöneticisi Sezgin Güney’den değerli bilgiler aldık.

***

Bu ay dergimizde, otomasyon sektörüne ürünleri ve mühendislik çözümleriyle hizmet veren markaların yöneticileriyle yaptığımız detaylı röportajlara ve en güncel gelişmelere de yer verdik.      

Keyifle okumanız dileğiyle…