Dünyanın dört bir yanında pek çok kurum iklim değişikliğini azaltma amaçlı çalışmalar yürütmekteler. Sera gazları emisyonunun azaltılması, enerji tüketiminin düşürülmesi, enerji verimliliğinin arttırılması, yenilenebilir enerji türlerinin payının yükseltilmesi amaçlı bu çalışmalar bize daha sürdürülebilir bir gelecek için umut veriyor. 

* *

Her çalışmanın ayrı amacı ve yöntemi olsa da neredeyse tümü bazı konuları ortaklaşa kapsıyor. Ortak noktaların ilki bilişim dünyasının da gündeminde olan “büyük veri”. Bu kavram yalnızca yüksek miktar anlamına gelmiyor. Yüksek miktarın yanı sıra veri çeşitliliği, veri birikme hızının yüksek olması ve verilerin değişik kaynaklardan gelmesi de büyük veri içinde yer alıyor. Büyük veri modern enformasyon metotları ile analiz edildiğinde enerji üretimi, iletimi, dağıtımı ve tüketimine yönelik optimizasyon fırsatları gösteriyor. Dolayısıyla artık enerji analizi fatura kontrolünün ötesine geçip, büyük resmi gösteren kapsamlı datayı inceleme, analiz ve sentez yapmaya dönüşmüş bulunuyor.  

İkinci ortak nokta mobil cihazlarla enerji izleme. Enerji kontrolü için uzun zamandır kullanılan akıllı telefonlar şimdilerde enerji tüketimini izlememizi sağlayan uygulama yazılımları içeriyor. Bu sayede artık enerjinin nerede, nasıl, ne zaman tüketildiğini uzaktan görüp me uygun maliyet düşürücü kararlar alma olanağı doğmuş bulunuyor.   

Üçüncü ortak nokta dağıtık enerji üretimi! Klasik anlayış olan merkezi enerji üretimi yerine tüketim yerinde üretim üzerinde duruluyor. Bu yaklaşım bir yandan iletim ve dağıtım maliyetlerini, diğer yandan da yönetim ve bakım masraflarını azaltacağından cazip görünüyor. Konu şimdilik fotovoltaik piller ve depolama ünitelerini kapsıyor. 

* * *

Atmosfere sera gazı salmayan ve çok ucuza enerji üretecek olan füzyon teknolojisine ulaşıncaya kadar bu çalışmalarla oyalanmaya devam edeceğiz…