Proses otomasyonu tarihi kontrol sistemlerinin göçleriyle doludur. Sistemlerin yaşlanıp ekonomik ömürlerinin tamamlanması ve gelişen teknolojilerin performans artışı ve rekabet üstünlüğü kazandırması yöneticileri sıklıkla kontrol sistemlerini göç ettirmeye zorlamaktadır. 

* * *

Kontrol sistemi göçü zor ve riskli süreçtir. Bu süreç donanım ve yazılım teknolojilerinin yanı sıra özel araçlar, danışmanlık, eğitim ve destek almayı gerektirir. Göçün hem çok detaylı planlanması, hem de titizlikle yönetilmesi gerekir.  İşlem sıralarına da dikkat etmek zorunludur. İlk adım HMI’lardır. İkinci adımda önce mühendislik kütüphaneleri, sonra yazılım dönüşümü, peşinden de network gateway’leri değişir. Sahaya ancak üçünü aşamada inilir. Konu o kadar ciddiye alınması gereken boyuttadır ki yeni kontrol sistemi sağlayan firmalar özel göç merkezleri kurarak müşterilerine oradan hizmet sunma yoluna gitmişlerdir. Bu yerler müşteri yoğunluğuna göre özenle seçilirler.

* * *

Ancak Honeywell, Türkiye’den sadece dergimizin katıldığı Lahey’de düzenlediği Honeywell Usur Group (HUG) toplantısında göç mecburiyetinin zahmetsizce ve son kez olacağını müjdeledi. Last Migration ismini taktığı programıyla sanallaştırma yaparak yazılımı donanımdan ayıracağını duyuran şirket böylelikle tesis ömrünü de sonsuza taşıyacak! Assurance 360 hizmeti ile de göçerken veri ve kontrol kaybı yaşanmayacak.             

Son göç nereye derseniz tabii ki Honeywell’in sinesine…