Açık neden yokken ara sıra ampül ışığınızda titremeler, alarmların kapanması, kaçak akım rölesinin trip yapması gibi olaylar yaşanıyorsa harmoniklerden şüphelenmelisiniz. Akımın sinüs formunu bozan harmonikler kabloları, motorları, şalterleri, elektronik kartları, cihazları ısıtıp ömürlerini kısaltır. Tahrik sistemleri, tüketeçler performanslarını kaybeder, beklenen ömürlerinden önce kullanım dışı kalarak kayıplara yol açar. Verimlilik de düşer; harmoniklere ekstra para ödenir, çekilip faydalı işte kullanılmayan enerji bedeli olarak…

Harmoniklerle mücadeleyi mühendislik ve ekonomiklik açılarından etkin biçimde yapmanın ilk adımı distorsiyonun hangi cihazlarda oluştuğunu anlamaktır. Trafo ve generatörlerin ikincil taraflarında, yüklerin giriş iletkenlerinde yapılan ölçümlerle harmonik kay

naklarını belirleyip büyüklükleri saptadıktan sonra sıra razı olunacak distorsiyon düzeyine karar vermektir. Bunun için yaşam sürelerinin kısalması istenmeyecek, işlevleri riske atılamayacak cihazlara bakılır. IEEE 519 standardı ile yüksek güç kalitesi düzeyi yakalamak da istenebilir. 

10’dan fazla harmonik çözümü şu dört kategoride toplanır; aktif, pasif, seri, şönt. Çözümler sonradan kullanıma alınabilse de tasarımda öngörülmelidir. Ancak böyle yapılsa dahi sisteme sonradan eklenen cihazlar harmonikleri arttırabilir. O nedenle ara sıra harmonik ölçümleri yapmakta fayda vardır.  İlk paragrafta yazdığım belirtiler yoksa da kontrol gereklidir, çünkü harmonikler varlıklarını sinsice sürdürüp sistemi yıpratırlar. 

Harmonikler müzikte de vardır, orda da temel frekansın katlarıdır, burda da, ama orda iyidirler…