Dünyada enerji sektöründen 200’den fazla üst yöneticiyle görüşerek ‘Yenilenebilir Enerji İşlemleri Araştırması’ yapıldı. Dünya son dönemde yüzünü tamamen rüzgara ve güneşe dönerek yenilenebilir enerji kaynaklarının gücünden faydalanmayı hedefliyor. Bu hedefe uygun olarak da yatırımlarını bu doğrultuda şekillendiriyor. KPMG, yaptığı bu araştırma kapsamında “Gelecekte enerji sektörünün merkezinde yapay zekayla çalışan akıllı şebekeler” olacağını söylüyor. Bu gelişmeyle birlikte ise akıllı şebekeler, arz ve talebi yönetirken en kritik nokta tüketim fazlası enerjinin depolanması olacak. 

Yenilenebilir enerji sektöründe yaşanan gelişmeler beraberinde teknolojiyi de tamamen değiştiriyor.  Araştırmaya göre yenilenebilir enerji alanında birleşme ve satın almalar artarken bu sayede rüzgar, güneş ve hidroelektrik alanlarında yeni yatırımların yapılması hedefleniyor. Tabii bu yatırımların kaderini de enerji depolama çözümleri belirleyecek. Büyük akü sistemleri, üretilen fazla enerjinin depolanmasına ve tutarsız ya da değişken kaynaklardan sürdürülebilir enerji arzı yaratılmasına imkan tanıyacak. Halihazırda verimli ve etkin elektrik depolama sistemlerinin sayıca yetersiz olması, talebin düştüğü veya şebekeye aşırı yükün bindiği dönemlerde rüzgar türbinlerinin durdurulması anlamına gelecek. Ancak yeni nesil batarya teknolojileri, bu santrallerin konvansiyonel enerji santralleri gibi davranabilmelerine imkan tanıyacak. Bu nedenle; 2018 sonrasında yeni bir yatırım alanı olarak öne çıkan akü depolama teknolojileri, bu santrallerin geleceğinde kilit rol oynayacak.
Yenilenebilir enerji kaynakları alanında yatırımlara devam eden firmalarla temaslarımızı sürdürüyoruz. Bu ay kapağımıza o firmalardan biri olan Sancak Enerji’yi konuk ettik. Yıl sonuna kadar mevcut kapasitesine 175 MW daha eklemeyi planlayan Sancak Enerji, 3 yeni RES projesini devreye almaya hazırlanıyor. Rotasını yurt dışına çevirerek farklı lokasyonlardaki arayışlarına devam eden Sancak Enerji, ayrıca atık enerji ile ilgili yatırım hedeflerini hayata geçirmeyi planlıyor. Yeni sayımızda görüşmek dileğiyle