İnşaat malzemeleri sanayisini işlediğimiz bu sayımızda, ilk olarak Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan sonuçlar ışığında sektördeki rakamları ele alalım. İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Kasım ayı sonuçlarına göre iç pazarda bir daralma yaşanırken, ihracat ağırlıklı gelişme devam ediyor. İnşaat malzemeleri sanayisi kasım ayında 1,92 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken, 2014’ten bu yana ilk kez aralık ayında 2 milyar doları bulan ihracat performansıyla yıl sonunda 21 milyar dolar seviyesine ulaştı. Sektörde 2018 yılı Kasım ayında, geçen yılın aynı ayına göre 8 alt grubun 7’sinde ihracat değer olarak artış gösterdi. En yüksek ihracat değer artışı yüzde 19,9 ile yalıtım malzemelerinde, en düşük değer artışı da yüzde 4,8 ile elektrikli teçhizat ürünlerinde gerçekleşti. İnşaat malzemeleri dışı sanayi ihracatı miktar endeksi geçen yılın kasım ayına göre yüzde 48 yükseldi. 
• • •
İhracatın arttığı inşaat malzemeleri sanayinde a’dan z’ye her proseste kullanılan robotlar, firmalara yurt dışındaki müşterilerine daha seri ve esnek çözüm sunma imkanı tanıyor. Yüksek hassasiyetleri ve hızlarıyla inşaat malzemeleri sektörünün de vazgeçilmezi olan robotlar; kaynak, abkant bükme, malzeme taşıma ve işleme, boyama ve sırlama gibi proseslerde önemli rol üstleniyor. Türkiye’de inşaat malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren firmaların robotlu üretime olan ilgilerinin her geçen gün arttığını görüyoruz. Firmalar, önce çalışanlarının iş güvenliğini sağlamak ardından da verimliliklerini artırmak ve üretim kalitelerini geliştirmek gibi nedenlerle robotlara yatırım yapıyor. Dünyada ise, sektörü değiştirmeye ve farklı bir soluk getirmeye hazırlanan robotik teknolojilere günden güne yenileri eklenmeye devam ediyor. Bunlar arasında; ABD’de günde yaklaşık 3 bin tuğla dizebilen SAM, Singapur’da inşaatı bitmiş binalarda kalite kontrol yapabilen Quicabot, Fransa’da tek başına 6 metrelik kule inşa edebilen uçan robot, Japonya’da geliştirilen alçıpan panelleri taşıyabilen ve monte edebilen insansı robot HRP-5P gibi örnekleri sayabiliriz.  Sektörde robotların yaygınlaşması ve verimli kullanılmasıyla birlikte hem maliyetlerin azalması hem de teslim sürelerinin kısaltması öngörülüyor.
• • •
Dergimizin bu sayısında, Otomatik Yönlendirmeli Araçları (OYA / AGV) geliştiren, üreten ve çözüm sunan firmalarla yaptığımız röportajları bulabilirsiniz. Türkiye’de endüstride kullanımının giderek artması beklenen AGV’leri, yakın gelecekte farklı sektörlerde daha fazla görmeye başlayacağımız kesin. 
Keyifli okumalar dilerim…