Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), beyaz eşya sektörünün güçlü yönleri ve ihtiyaçlarına yönelik yol haritasını içeren “Geleceği Bugün Şekillendirmek” isimli hazırladığı sektör raporunu dijital bir lansman ile tanıttı. Lansmanda konuşan TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, sektörün gücünü şu sözlerle ifade ediyor:

“Türkiye beyaz eşya sektörü yılda 4,5 milyar dolar civarında ihracat yapan ve yaklaşık 4 milyar dolar dış ticaret fazlası veren lokomotif bir sektör. Üretimin miktar bazında yüzde 76’sı, değer bazında ise yüzde 50-55’i ihraç edilmektedir. Sektör, 60 bin kişiye doğrudan, 600 bin kişiye dolaylı istihdam sağlayan; 500 adet KOBİ büyüklüğünde yardımcı sanayi, 15 bin adet perakende satış noktası ve 3 bin 500 adet satış sonrası hizmet ağı ile çok büyük bir ekosisteme sahip.”

***

TÜRKBESD’in raporunda öne çıkan, dünyada sektöre yön veren trendler arasındaki sanayide dijital dönüşümün 9 ana teknolojisinden biri olan otonom robotları, gelecek dönemlerde sektörde daha fazla göreceğimiz anlamına geliyor.

Üreticilerin; monoton, karmaşık ve tehlikeleri görevlerin yerine getirilmesinde kullandığı robotlar, yapay zeka teknolojisiyle birlikte gelişerek daha otonom, esnek ve iş birliği yapar hale geliyor. Birbiriyle, üretim alanındaki diğer makinalar ve ürünler ile iletişim kuran, insanlarla güvenli bir şekilde kolaboratif olarak çalışan ve aynı zamanda onlardan öğrenebilen yapılara dönüşüyor. Aynı zamanda belirli otonom kararları vererek esneklikleri daha fazla artırıyor.

***

Mart ayında kapak konumuz dahilinde, “Beyaz Eşya Sanayi”ni vitrine çıkarıyoruz. Sektörün ana sanayisinde önemli üreticilerden biri olan Vestel Beyaz Eşya ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı okuyabilirsiniz. Firmanın Otomasyon ve Projeler Geliştirme Müdürü Tolga Özdenli, üretim ve montaj hatlarının birçok noktasında kullandıkları robotlarla sağladıkları faydaları anlattı. Robotlu Üretim Vizyonumuzda ise, Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği (TÜDÖKSAD) üyelerinden Ruba Fermuar ve Pres Döküm Sanayi firması var. Şirketin Pres Döküm Teknik Yönetmeni Yasin Atay, robotlarla İSG’de nasıl yol kat ettiklerini ve günün sonunda müşteri memnuniyetini nasıl sağladıklarını paylaştı.

Gelecek aya kadar keyifli okumalar, sağlıklı günler dilerim...