Türkiye bulunduğu stratejik konumu itibariyle askeri alanda çok güçlü savunma teknolojilerine sahip olmak zorunda. Hava, deniz ve karada ithal teknolojilere bağımlı olarak, bölgede caydırıcı bir güç olamayacağının farkına varan ülkemizde, bir süredir devam eden ‘yerli ve milli’ üretim stratejileri, nihayet meyvelerini vermeye başladı. Bu stratejilere yönelik projeleri kendilerine sunulmuş önemli fırsatlar olarak gören ve bu doğrultuda çalışmalarını ivmelendirerek yeni yatırımlara imza atan makina ve mühendislik firmaları, hem yeni yetenekler kazandılar, hem de ülkemizin savunma gücünün önemli birer parçası haline geldiler.  

Bu alanda önemli yatırım hamlelerinden biri de Türkiye’nin önde gelen ticari ve askeri araç üreticilerinden olan BMC’den geldi. Sakarya’da 222 hektar üzerine kurulması planlanan teknoloji üssünün temellerini atan marka, tamamlandığında, toplam 500 bin metrekare kapalı alana ulaşacak olan tesiste askeri zırhlı araç, askeri taktik ve lojistik araç; tank, otobüs, ticari araç; raylı sistem ürünleri, kara ve hava motorları ve şanzıman alanlarında üretimler yapacak. Tesisin yaklaşık 100 bin metrekarelik kısmı kapsayan ilk fazı, 2019 yılı sonuna kadar tamamlanıp, 2020 yılı başında faaliyete geçecek. 

Kapak konumuzun içeriğinde; BMC yatırımının detaylarına, savunma sanayi için katma değer yaratan markalarla yapılmış röportajlara, yenilikçi ürün ve çözümlere ulaşabilirsiniz. 
• • •
Gelelim makina sektörünün gündemine…Makina sektöründe ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 78,8’e ulaştığını vurgulayan Makina İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, makina sektörünün ivedilikle yeniden stratejik sektörler arasında konumlanması gerektiğini vurguladı. 

Türkiye takım tezgahları sektörü için itici güç görevi üstlenen, eski adıyla Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD), logosunda ve isminde değişikliğe gitti; ismindeki “iş adamları” tanımını, “iş insanları” olarak değiştirdi.

Hepsi ve daha fazlası dergimizde sizleri bekliyor.