Savunma ve Havacılık Sanayi, yıllar önce atılan yerlileşme hamlesinin meyvelerini toplarken, bir yandan katma değerli ürünleriyle Türkiye’nin ihracatında önemli pay alıyor, diğer yandan geliştirdiği stratejik projelerle dosta güven düşmana korku salıyor. Elbette yüksek teknoloji içeren araçların üretim mutfağında, hassas ve hızlı işleme yapabilen bilgisayar kontrollü lazer kesim teknolojisi, plazma kesim teknolojisi, CNC torna ve CNC freze tezgahlarından lazer tarayıcılara, CMM gibi yüksek teknolojili gelişmiş test ve ölçüm ekipmanlarından; tekrarlayan prosesler için kaynak otomasyon sistemleri ve robot teknolojilerine kadar birçok alanda yapılmış yatırımlar önemli rol oynuyor.

Bu ay hazırladığımız ‘Savunma ve Havacılık Sanayi’ kapak çalışmamızda yer verdiğimiz fabrikalardan biri olan FNSS, yakın dönemde önemli katma değerli
yatırımlara imza atarken, montaj hattında tekerlekli araç montajları için aks montaj otomasyon istasyonunu devreye aldı. Yan sanayi firmasıyla birlikte geliştirdiği, yerli ve milli imkanlarla geliştirilmiş kapasite ve kabiliyet anlamında sektördeki en özel AGV’yi kullanıma alan FNSS, yine yüksekte çalışma gereksinimi olan yerlerde yüksekten düşme riskini ortadan kaldıran kaynak platformlarıyla İSG projelerine bir yenisini daha eklemiş oldu. Markanın yatırım gündemini FNSS Genel Müdürü & CEO’su Nail Kurt ile konuştuk.

Bu ay, kapak konumuzla ilgili konuk ettiğimiz bir diğer fabrika ise dünyada kendi alanının 7’nci büyük firması olan Samsun Yurt Savunma (SYS) ve Genel
Müdürü C. Utku Aral oldu. Dakikada 1 tabanca üreterek, üretim gücünü dünyaya kanıtlayan marka, teknoloji odaklı büyük yatırımlara imza atarak, fabrikasında hem üretim hem de kalite kontrolde robot kullanımını yüzde 60 oranlarına ulaştırmış durumda. ‘Robotik Sistem Yönetimi’ ile üretimde en yeni teknolojilerin gücünden faydalanarak zaman ve maliyet tasarrufu sağladıklarını kaydeden Genel Müdür C. Utku Aral ile SYS’nin yakın dönem yatırımlarını ve ülkemize kattıkları ilkleri konuştuk.

Savunma ve havacılık alanında son Fabrika Ziyaret çalışmamız ise Coşkunöz Holding ile oldu. Bu sektöre Coşkunöz Savunma Havacılık (CSH) ve UAVERA
firmalarıyla hizmet veren Coşkunöz Holding, CSH’da 3 eksen ve 5 eksen CNC tezgâhları, kaynak yapabilen yüksek teknoloji robotlarla üretiyor, çok hassas toleranslarda ölçümü ise CMM ile gerçekleştiriyor. Coşkunöz Holding CEO’su Erdem Acay, Türkiye’de dikey iniş kalkış yapabilen küçük İHA ve hedef İHA pazarında, pazar lideri ve teknoloji geliştiricisi olmak gelecek hedeflerimiz arasında yer alıyor. Türkiye, İHA’ların kamera ve motorlarını yurt dışından alıyor.
Kamera ve motor konusunda yerlileştirme projelerimiz bulunuyor.” dedi. Yeni sayımızda Türkiye’nin bağımsızlığı için çok önemli bir rol üstlenen Savunma ve Havacılık Sanayimizin yakın dönem yatırım ve projelerini, gerek haberlerimizde gerekse kapak çalışmamızda inceledik. Ayrıca bu alan için ürün ve hizmetleriyle büyük katkıda bulunan makina ve yan sanayinin çözümlerine de aynı bölümde yer verdik.

Keyifle okumanız dileğiyle...