Türkiye’nin doğal kaynaklarını kullanarak enerji alanındaki kurulu gücünü artırmak isteyen yatırımcıların başında kuşkusuz sanayi geliyor. Fabrikalar özellikle güneşin ve rüzgarın gücünü arkasına alarak hem kendi enerji ihtiyacını karşılıyor hem de Türkiye’nin dışa bağımlılığının azalmasında etkin bir rol oynuyor. Biz de ST Elektrik Enerji Dergisi olarak rotamızı bu fabrikalara doğru çevirerek gerçekleştirdikleri uygulamaları esas alıyoruz. Özellikle yatırım sonrasında hangi alanda başarılı olduklarını, hangi uygulamalarda sorun yaşadıklarını bizzat yatırımcıdan dinliyoruz. 

Bu ay kapağımıza konuk aldığımız Teksan Jeneratör ise tam da bu anlattığımız örneğe uygun bir projeyi hayata geçirmeyi hazırlanıyor. Sanayide kendi enerjisini üretmeyi hedefleyen fabrikalar için kojenerasyon sistemi kuran Teksan Jeneratör, şimdi de kendi çatısına güneş enerji santrali kurmayı planlıyor. Bu hedefine yönelik çalışmalara start veren fabrika, tüm mühendislik çalışmalarını da kendisi yapmayı planlıyor. 

Sanayide güneş enerjisi yatırımlarının artması beklenirken anahtar teslim danışmanlık hizmeti veren firmalara önemli görevler düşüyor. Sektörde bugüne kadar gerçekleştirdiği önemli projelerle başarılı işlere imza atan firmalar, mühendislik alanındaki uzmanlıklarıyla santrallerin daha verimli olmasını sağladılar. Yatırımcıların ise bu noktada oldukça dikkatli olması gerekiyor. Zira işin ehli olmayan firmalarla yapılan anlaşmalar, yatırımcının uzun vadede zarar etmesine neden oluyor. 

Türkiye’nin gelişimine katkı sağlayacak bu projelerin sayısının artmasını diliyoruz.