Endüstri 4.0’ın nasıl bir içeriğe oturtulması gerektiği ve bu içeriğe nasıl bir yol üzerinden ilerlemenin daha etkin olacağına ilişkin tartışmalar çeşitli projelerin başlamasına yol açtı. Projelerden, Endüstri 4.0 için gereken yatırımları azaltacak ve yanlış yatırımlardan korunmayı sağlayacak çıktılar bekleniyor. Almanya yıllık 40 milyar euro destek verdiği KOBİ’lerin hatasız ilerleyebilmeleri için bu projelere büyük önem vermekte. İsviçre ile Fransa da aynı görüşteler. Ortak amacı Endüstri 4.0 prototipi üretmek olan projeler endüstri konsorsiyumları-üniversite işbirlikleri ile yürütülmekte.  

*            *            *

Projelerin büyük çoğunluğu Endüstri 4.0’ın yaygın konuşulan robotik, nesnelerin Internet’i, büyük veri, yüksek performanslı hesaplama, katmanlı imalat, bulut bilişim, arttırılmış gerçeklik, enerji verimli araba, elektrikli uçak gibi konulara yoğunlaşsa da aralarında ilginçler de var! Bunların bir örneği  ENTOC projesi. Alman Eğitim ve Araştırma Bakanlığı destekli ENTOC sanal devreye alma konusunda standart bir mühendislik süreci yaratmayı hedefliyor. Sanal devreye alma dar açıdan bakıldığında kazaları önlemek, kötü sürprizler yaşamamak için öngörü geliştirmek ve planlamayı kolaylaştırmak amaçlı çalışma olarak niteleniyor. Geniş açıdan bakınca da toplam mühendislik maliyetlerini düşürmenin akılcı yöntemi kabul ediliyor. 

*            *            *

Mühendislik Endüstri 4.0’ın en fazla kaynak tüketen kısmı olduğundan azaltılması yatırım karlılığı açısından büyük değer taşıyor. Bilgi üretemesek de edinmekte geç kalmamalıyız!