İnsanın hayati faaliyetlerini sürdürebilmesi için yiyecek - içecekler ne anlama geliyorsa aslında sektör üreticileri için Endüstri 4.0 da aynı anlama geliyor. 
Yiyecek ve içeceklerin insan sağlığına uygunluğu, fabrikanın kalite laboratuvarında yapılacak analizlerden onay almasına bağlı. Endüstri 4.0 gereksinimlerine uygun üretim yapan fabrikada onay alan hammaddeler barkodlanarak akıllı depoya gönderiliyor ve barkod hammaddenin kimliği yerine geçtiğinden kullanıldığı ürün rafa çıktığında dahi hammaddenin izi sürülebiliyor.

Üretim alanında hammaddeler akıllı sistemdeki reçeteye göre karıştırılıyor ve dolayısıyla lezzetin ilk aşaması sağlanıyor. Ortam değerleri, makinaların hijyeni ve ürün ile ilgili tüm parametreler anlık olarak takip edildiği için en ufak bir sapma olmaması garanti altına alınıyor. Elbette üretilen yiyecek yada içeceğin türüne bağlı olarak geçireceği özel prosesler de dahil, hammaddenin kabulünden üretime oradan paketleme ve sevkine kadar tüm süreçler,  sistemin tamamı birbirine bağlı ve haberleşebilir olduğundan her zaman en yüksek verimle, en az duruş ile tamamlanıyor. Son tüketiciye ulaşan ürün olası bir problemde, ne zaman, hangi yolları izleyerek, hangi şartlarda üretilmiş,  geriye dönük izleyebilmek de mümkün oluyor. Ağustos sayısında kapak konusu olarak incelediğimiz, "Yiyecek-İçecekte Endüstri 4.0 Uygulamaları" kapsamında yer verdiğimiz Şölen'in Gaziantep üretim tesisi, Endüstri 4.0 kriterlerine uygun üretimin sağlandığı, teknolojik donanım bakımından Avrupa'nın ilk üç fabrikası arasında gösteriliyor. 'Türkiye’nin Çikolata Fabrikası'nda, hammadde girişinden üretime, paketlemeden dağıtıma her aşama önceden planlanıyor ve Endüstri 4.0 için geliştirilmiş özel bir yazılım tarafından her an kontrol altında tutuluyor. 

Kapak konumuzda yer verdiğimiz ikinci fabrika ise, ileri teknoloji ürünü hatlara sahip ve tüm hareketlerin LDS sistemi ile izlenip raporlandığı Uludağ İçecek. Markanın Kalite ve Ar-Ge Müdürü Tuğba Şimşek; WINCC SCADA sistemi ile enerji kullanım noktalarında gerekli kontrol ve ayarlamaların otomatik olarak sağlandığını kaydediyor. 

                        ***

"Ayın Röportajı"nda, Mitsubishi Electric'in sanayinin dijital dönüşümü sürecine sadece fabrika içindeki her bir objenin dönüşmesi olarak değil, insanın da dönüşmesi olarak baktığını söyleyen Tolga Bizel'i konuk ettik. 

"ST Özel" bölümümüzde, markalarını dijital tesiste fabrikalar ve perakende noktalarına odaklanan bir IoT operatörü olarak konumlandırdıklarını söyleyen Trio Mobil Genel Müdürü Nevzat Ataklı'yı konuk ettik. 
Keyifle okumanız dileğiyle…