Yapılan yatırımlar ve açıklanan yıllık performans değerlendirmeleriyle birlikte rüzgârın hızı kasım ayında kendini hissettirdi. Rüzgâr enerjisiyle ilgili konuşulan en önemli konu ise yapılan projeler değildi. Aksine o projelere hayata veren rüzgâr sanayisi ve o alanda yaşanan gelişmeler sektörün gündemine yer aldı. Rüzgar enerjisinin yerlileştirilmesi konusunda yatırımcılar önemli hamleler yapıyor. Öyle ki Türkiye rüzgar türbini ekipman üretimi alanında 12 tesisiyle faaliyetlerine devam ediyor.

Avrupa’nın rüzgar enerjisi sektörüyle ilgili gelişmeleri hazırlayan Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği her yıl Avrupa Rüzgar Enerjisi ve Ekonomik İyileşme Raporu’nu kamuoyu ile paylaşıyor. Rapora göre rüzgar enerjisi sektörü 300 bin kişiye istihdam sağladı. Projelerin yüzde 75’i karasal, yüzde 25’i ise deniz üstü oldu. Türkiye’nin rapordaki yerini ve rüzgar sanayisinde geldiği son noktayı ise İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Mehmet Yavuz anlattı. Yavuz, “Rüzgar türbinleri yaklaşık 8 bin parçadan oluşuyor. Türkiye olarak rüzgar türbinlerinin büyük bir bölümünü üretebilir duruma geldik. Özellikle İzmir, rüzgar sanayisinde ilk sırada yer alıyor. İzmir ayrıca yakın coğrafyada rüzgar enerjisinin başkenti konumunda sayılıyor” dedi.

TÜRKİYE’NİN RÜZGAR VERİLERİ ONLİNE ORTAMA TAŞINDI

Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) rüzgâr sektörüne ait güncel verilerin hızlı ve eş zamanlı olarak dijital ortama aktarılmasına yönelik olarak GTech ile bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışma kapsamında hazırlanan veri tabanında Türkiye’nin kurulu gücünün resmi dijital ortama taşındı. Veri tabanı sayesinde rüzgâr istatistikleri anlık olarak izlenebilecek; yatırımcılara, türbin üreticilerine, bölgelere, şehirlere ve yıllara göre filtrelenebilme özelliğiyle istenen her türlü istatistiki veriye ulaşılabilecek.

OFFSHORE RES KURULUMU 22 BİN 72 MW OLDU

Avrupa Rüzgâr Enerjisi Birliği (WindEurope) dünyanın Offshore RES alanındaki gücünü paylaştı. Avrupa ülkelerinde Offshore RES kurulumu
2019 yılında yüzde 38 arttı ve 22 bin 72 MW’a ulaştı. Windbaba Stratejik Çözüm Ortağı By Danışmanlık Kurucusu Bülent Yüce, “Türkiye, Offshore RES kurulumlarında sıfır noktasında yer alıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, açıkladığı Stratejik Plana göre Türkiye’nin Offshore
RES alanındaki gücü 10 bin MW. Türkiye’nin Offshore RES potansiyeli, WindEurope verilerine göre en az 32 bin MW’a karşılık geliyor. Toplam kurulu gücümüzün üçte birine denk gelen en az 30 bin MW potansiyelimizi mutlaka değerlendirmeliyiz” dedi.