Robotlar pis, sıkıcı ve emniyetsiz görevleri üstlenir. Özetle insan için değil, makinalar için dediğimiz işlerdir robotlara transfer edilenler. Dolayısıyla bir iş bu özelliklere ne kadar sahipse robota o kadar davetiye çıkartır. Genellikle kirli, işçiliği keyifsiz, emniyetsizliği de had safhadaki işlerden olduğu için şantiyelerin davetiyeyi çok uzun zaman önce çıkartmasına karşın firmaların bu sektöre robot göndermesi konusunda neredeyse hiç ses çıkmamaktadır. 
• • •
Tahmin edeceğiniz gibi yazının devamı robot inşaat işçileri üzerine. Sessizliği bozan da bir robot firması değil dünyanın en büyük inşaat ekipmanları üreticilerinden Japon Komatsu oldu ve robot teknolojilerini devasa boyutlara ve büyük karmaşıklığa ulaşan binaların yapımında denemeye karar verdi. Şimdilik bu deneme inşa etme değil, denetleme alanında. Robotlar şantiyeyi sürekli dolaşarak tamamlanan işleri görüntüleyip fiili durumun planlarla uyuşup uyuşmadığını incelemeleri amacıyla internet üzerinden proje ofisine gönderecekler. Orada hataların erkenden farkına varılıp kalitesizlik maliyetleri azaltılacak. Komatsu denetim ekibinde uçan robotlar; dronlar da yer almakta. Bunlar hem ayak altında dolaşmayacak, hem de inşaat yükseldikçe daha sağlıklı görüntü alacaklar. Komatsu’nun bu girişimiyle robot sektöründe dünya lideri olan Japonya ikinci Almanya ile farkı da açacak. 
• • •
Bir ek yorum da şöyle olabilir; robotlar artık pis, sıkıcı, emniyetsiz işlerin yanı sıra hata maliyeti yüksek işleri de üstlenir hale gelmekteler…